Kongressledamöterna Reid och Pelosi lämnar Vita huset efter mötet med Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix
USA i afghanistan

Obama beslutar om ny krigsstrategi

I dag är det precis åtta år sedan USA gick till anfall mot talibanerna i Afghanistan. Men den senaste tidens eskalerande våld har satt press på president Barack Obama att ändra taktik. Inom några veckor kommer Obama att fatta beslut om en ny amerikansk krigsstrategi.

Det står klart efter ett möte i Vita huset i går kväll mellan Obama och ledande kongresspolitiker.

– Ska USA skicka fler soldater till Afghanistan? Beslutet är president Obamas. Vi inser alla vilket svårt val han står inför, sade demokraten Nancy Pelosi när ledande kongressledamöter strömmade ut från Vita huset.

Obama hade kallat såväl demokrater som republikaner till mötet för att diskutera den politiskt känsliga frågan om en ny krigsstrategi.

Det krävs ett godkännande från kongressen för att finansiera en eventuell truppförstärkning, och frågan leder till splittring.

– Flera ledande demokrater är tveksamma till att utöka krigsinsatsen, enligt representanthusets talman Nancy Pelosi.

Även inom Obamas administration finns skilda åsikter. Den högste befälhavaren i Afghanistan, Stanley McChrystal, har offentligt argumenterat för truppförstärkning. Ytterligare upp till 40 000 amerikanska soldater behövs, enligt McChrystal, förutom de 65 000 som redan är på plats i Afghanistan.

Ett annat alternativ vore att tvärtom minska den amerikanska styrkan och avgränsa uppdraget så att man bara fokuserar på att bekämpa terrornätverket al-Qaida, ett alternativ som bland andra vicepresident Joe Biden sägs förorda. Ett tredje alternativ, att USA helt drar sig ur Afghanistan, är inte aktuellt, enligt Vita huset.

Flera ledande republikaner sa efter mötet att de är beredda att stödja Obama, men bara om han beslutar att skicka fler soldater till Afghanistan.

– Truppförstärkningen bör genomföras så snabbt som möjligt, sade republikanernas John McCain.

President Obama kommer i veckan att hålla fler möten med bland andra försvarsminister Robert Gates och utrikesminister Hillary Clinton. Ett beslut om ny strategi i Afghanistan kommer inom några veckor, enligt Vita Huset.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".