Vissa framsteg har nåtts i samarbetet mellan president Kibaki och premiärminister Odinga. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix.
Sveriges Kenya-ambassadör

Reformer måste till för att förhindra våld

Det är fortfarande spänningar i Kenya efter våldsamheterna som bröt ut efter valet 2007. Förre FN-chefen Kofi Annan är Afrikanska unionens medlare och han får fullt stöd av EU för att sätta press på Kenyas regering att börja genomföra utlovade reformer.

Man måste undvika att det blir samma etniska våld inför valet om ett par år, säger Ann Dissmor, Sveriges ambassadör i Kenya.

– Det är inte ett behov utan en absolut nödvändighet att de här reformerna genomförs i syfte att förhindra att det blir förnyat våld och konflikter som riskerar att bli mycket värre än vad vi såg efter valen 2007, säger hon.

Tror du att politikerna ser detta som ett reellt hot att det kan bli nya våldsamheter?

– Jag tror att det finns en genuin ängslan och oro hos alla kenyaner, inklusive det politiska ledarskapet för en sådan utveckling.

De etniska spänningarna som kom upp till ytan under eftervalstiden i Kenya finns kvar och många av dem som då tvingades fly sina hem har fortfarande inte vågat återvända.

Trots att vissa framsteg har gjorts i reformprocesser i samarbetet mellan president Kibaki och premiärminister Odinga, så går det alltför långsamt.

Till exempel har inte grundlagen skrivits om sedan premiärministerposten inrättades i den nya samlingsregeringen.

Och tiden håller på att rinna ut. Reformarbetet måste påskyndas under det kommande året, därefter kommer all kraft att läggas på nästa val som ska äga rum 2012.

– Nästa år är ett kritiskt år och en otrolig viktig aspekt är en ny grundlag, men också nödvändigheten av förändringar vad gäller polis- och rättsväsendet och också valsystemet, säger Ann Dissmor.

Under de senaste dagarna har Kofi Annan haft ett fullbokat schema. Han har mött politiker, företrädare för organisationer, affärsmän och EU-ambassadörer. Ann Dissmor beskriver det mötet som "informativt".

Som Afrikanska unionens medlare var Kofi Annan den som under eftervalstiden lyckades få ett slut på våldet och en samlingsregering till stånd.

Han anses vara den som har störst förtroende att sätta press på reformprocessen och därför har han lovat att återvända till Kenya en gång till före jul.

– Jag tror att han har väldigt stora möjligheter att påverka så att det blir genuina förändringar. Och kan inte han, är det tveksamt om vem som skulle kunna lyckas, säger Ann Dissmor, Sveriges ambassadör i Kenya.

Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".