Pakistan släpper den fängslade kvinnan

Uppdaterad: 18:42
Den 19-åriga kvinna som för en tid sedan greps i Pakistan kan inom kort lämna landet och resa till Sverige tillsammans med sin tvåårige son. Vad som kommer att ske med Mehdi Ghezali och kvinnans 28-årige pojkvän är däremot inte klart.

Beskedet som kommit i kväll är att den 19-åriga svenska kvinnan och hennes tvååriga barn kommer att släppas ur fångenskapen ganska omgående. Detta efter ett möte som Sveriges ambassadör i Pakistan, Ulrika Sundberg, har haft med Pakistans inrikesminister i kväll.

– Han släpper åtalet mot henne för att ha rest in i landet illegalt, och det välkomnar ju vi, säger Ulrika Sundberg.

Vad händer med männen nu, vad sades om det?

– Han skulle ta ett beslut om dem i morgon. Det här var hans första delbeslut, säger Ulrika Sundberg.

När kan det bli aktuellt att hon kan åka hem tror du?

– Jag kan inte uttala mig om en exakt tidsgräns, men vi kommer att göra alla ansträngningar för att det ska gå så fort som möjligt, säger Ulrika Sundberg.

Det har tidigare sagts att den 19-åriga kvinnan redan skulle ha släppts i Pakistan, men inte velat åka hem.

Det är fortfarande oklart hur hennes inställning har varit, och om den har ändrats. Det är också oklart exakt var hon har befunnit sig de senaste veckorna. Hon blev i ett tidigt skede förhörd av underrättelsetjänsten i Pakistan, och sedan har hon överförts till andra ställen.

Vad som händer med de båda fängslade männen är fortfarande oklart.

Inrikesministern har sagt att han vill utreda det här ordentligt. Han har fått material från underrättelsetjänsterna. I går påpekade han att Mehdi Ghezali har varit i Pakistan en gång tidigare, och hamnat i trubbel. Det är något som man väger in i utredningen nu.

Man är också bekymrad över att den här gruppen svenskar var på väg till ett område i Pakistan som heter Waziristan, där det finns många islamistiska extremister. Därför finns det en misstanke om någon form av terrorsamröre, och det är något som man fortfarande vill gå till botten med. Därför väntar man med att bestämma exakt vad som ska ske.

Enligt ambassadören är det fortfarande möjligt att man bestämmer sig för att ställa Mehdi Ghezali och den andra svenska mannen inför rätta i Pakistan.

Den minsta graden av misstanke rör immigrationsbrott, att de har åkt in Pakistan utan visum. Det gäller också kvinnan, men i det här fallet har man valt att inte åtala henne för att ha tagit sig in i landet olagligt.

Svenskarna har suttit i häkte sedan den 28 augusti, då de greps på gränsen mellan nordvästra gränsprovinsen och Punjab.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".