Yankees skapar höstfeber i NYC

Tänk om man skulle få vara med om det också. Att en av världens mest mytomspunna klubbar, New York Yankees, vinner The World Series i höst. Det vore verkligen ett crescendo som heter duga på mitt liv som New York-korrespondent.

Oktober är den stora månaden i den amerikanska nationalsporten Baseball. Det är slutspelsmånaden, då allt ska avgöras. "There is only one october", brukar de säga i reklamen inför basebollens slutspel. Och det började alltså inatt svensk tid med en lätt seger för Yankees mot Minnesota Twins, matchserien avgörs i bäst av 5 matcher, men nu leder Yankees alltså med 1-0. Och storstjärnan Derek Jeter visade vägen med en homerun i inledningen av matchen.

Och man måste komma ihåg att Yankees är så mycket mer än en idrottsklubb. Det är klubbmärket, N:et och Y:et ihop, som så många bär på sina kepsar världen över, de flesta säkert utan att förstå betydelsen av det. Men Yankees är också så otroligt mycket New York. Kaxigt, drygt men ändå på något sätt folkligt. När alla andra i staden drog åt svångremmen på grund av krisen i höstas satsade Yankees mer än någonsin på spelarköp, förra årets missade slutspelsplats skulle bara inte upprepas och se, i år har det mest fallit på plats och laget är faktiskt rätt så stora favoriter att vinna titeln i år.

Och visst det vore roligt att se den avgörande finalmatchen LIVE på plats. Men ännu roligare vore det att se den på Gaetanas Krog i West Village, där jag suttit så många gånger på kvällarna och tagit det lugnt och ätit gott under de här tre åren i New York. Och på den krogen är alla människor Yankeesfans och jag kan redan nu se fram emot att höra deras glädjevrål när Jeter prickar in en homerun i den avgörande matchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".