FN:s säkerhetsråd

Kompromiss om Goldstone-rapporten

FN:s säkerhetsråd har nått en kompromiss angående frågan om Goldstone-rapporten om Gazakriget.

FN:s säkerhetsråd har nått en kompromiss angående frågan om Goldstone-rapporten om Gazakriget.

I tisdags krävde Libyen, som för närvarande är medlem i FN:s säkerhetsråd, att rådet snarast och på ett särskilt möte diskuterar Goldstone-rapporten.

Den anklagar särskilt Israel men också Hamas för krigsbrott under kriget i vintras.

Enligt diplomater i FN ska en tidigare planerad diskusson om Mellanöstern den 20:e oktober tidigareläggas till den 14:e oktober. Och på det mötet kan också palestinier och allierade arabländer delta i ett öppet möte.

Men det tidigarelagda mötet ska ha inte ha Goldstone-rapporten som huvudfråga, utan den ska diskuteras som en av flera frågor som rör Mellanöstern, enligt kompromissen.

Undersökningen om Gazakriget som ligger till grund för rapporten har letts av den ansedde sydafrikanske domaren Richard Goldstone, som själv har judisk bakgrund.

Israel har avfärdat beskyllningarna i rapporten för politiskt motiverade och har försökt förhindra att den hamnar i FN:s säkerhetsråd. Häromdagen drog också den palestinska myndigheten på Västbanken överraskande tillbaka sitt stöd för rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".