Svensk Afghanistan-soldat.

Svenska soldater skadades i Afghanistan

Uppdaterad: 08:16
Två svenska soldater skadades sent i går kväll i Afghanistan när den svensk-finska styrkan blev beskjuten med automatvapen. Båda fördes till sjukhus men ingen av dem har livshotande skador.

– Det här var en normal operation som gjordes tillsammans med bland annat tyska förband och de uppgifter som man gör, att etablera säkerhet. Och i samband med den operationen utsattes styrkan för någon form av eldöverfall. I samband med eldöverfallet blev då två svenskar skadade, säger Anders Lindström, som är insatschef på Försvarsmakten.

Vet du något om hur de mår nu?

– Vi vet att den ene är lindrigt skadad och har personligen ringt sina anhöriga. Den andre är opererad och där kan jag inte svara just nu hur läget är.

Det var i samband med att en enhet från den svensk-finska styrkan patrullerade ett område i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan som attacken skedde.

Det vara andra gången på kort tid som styrkan blev beskjuten. Men så här ser säkerhetsläget ut i Afghanistan för de cirka 400 svenska soldater som finns i landet under befäl av den Natoledda Isaf-styrkan, enligt Anders Lindström.

– Det som nu sker i dag för svenskar, som för några dagar sedan var finska soldater, det är ju en del av den hot- och säkerhetsproblematik som föreligger i Afghanistan. Men självklart kommer vi att analysera både det här och det finska eldöverfallet och tidigare, och se vilka åtgärder som vi kan vidta här hemma och vilka åtgärder som vidtas på plats, säger Anders Lindström.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".