Foto: Matt Dunham/Scanpix
p1-morgon

Luriga skyltar förvirrar i London

Så fort jag började flacka med blicken så fanns det en ny där - perfekt placerad. En skylt där det stod "Beaches" på. Jag var på väg från järnvägsstationen i Bournemouth till konferenscentret som ligger nere vid havet. Och jag tänkte att för en gångs skull har de lyckats, annars tycker jag alltid att man blir lämnad i sticket. Rätt var det är så är det en lucka i den snitslade banan och man måste börja leta. Men inte i Bournmouth.

Inte förrän jag kom till en rondell. Där jag hade fem gator att välja på. Då upphörde plötsligt skyltningen. Helt och hållet. Fick fråga om rätt gata och på hela sträckan ner till stranden fanns det ingen mer skylt. 

Man kan ju undra vad som hänt. Tyckte de ansvariga att nu har vi lotsat de som kommer från tåget nästan halva vägen så nu borde de väl fatta själva vad som är rätt riktning. Eller var det så att skyltuppsättaren bara hann till rondellen innan arbetsdagen var slut och sedan gick han på semester och efter den fick han andra arbetsuppgifter.

På tunnelbanestationen Oxford Circus här i London gick han inte på semester. Tvärtom fick han lite tid över och kunde sätta upp några extra skyltar. Det tänkte jag på när jag skulle byta från Bakerloo Line till Central Line. I en av de underjordiska gångarna fanns det skyltar på båda väggarna mitt emot varandra. Blev nästan lite förolämpad. Tror de att man är dum, eller...

Annars är det ju just dum jag brukar känna mig när jag noga försöker följa skyltarna och så står jag ändå där och förstår inte varför jag hamnade fel.

På Gatwickflygplatsen söder om London skulle jag följa skyltarna till södra terminalen för det var därifrån mitt Dublinplan skulle gå. Jag följde pilen men på nästa skylt stod det norra terminalen. Det var bara att vända tillbaka och då visade det sig att den första skylten med pil mot södra terminalen befann sig just i södra terminalen.

De lurades på ett annat ställe också på Gatwick. Det var när jag skulle till gaten. Gate 11-95 stod det på en skylt och så en pil som böjde av uppåt. Så jag åkte uppför rulltrappan men där fanns inga gater, bara butiker - och så en skylt med texten ”All gates” och pil som pekade neråt. Då åkte jag ner för rulltrappan och gick fram och stirrade på den första skylten och förstod efter ett bra tag att skyltarna med den krökta pilen menade att man skulle runda rulltrappan.

Inte blev det mycket lättare när jag kom till Dublin och skulle leta rätt på en adress. Jag var helt förvirrad ett tag tills jag förstod att numreringen på husen börjar på ena sidan av gatan 1,2,3,4,5 och så vidare och när gatan tar slut så fortsätter man att räkna på andra sidan gatan åt andra hållet hela vägen tillbaka. Så mitt emot huset med portnummer 1 var det en port med nummer 104. Men det där är väl bara en vanesak.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".