Förvåning över Fredspriset förstås

Det är klart att även jag är förvånad över att Barack Obama fick Fredspriset. Min kollega Ginna hade vår nyhetsjour här i USA, denna morgon, så det var hon som väcktes vid fem-tiden för att rapportera om reaktionerna i USA över den norska Nobelkommitténs beslut. Själv låg jag och sov då, men vaknade av väckarklockan vid sju-tiden och tittade på displayen på mobilen och såg då en s k nyhetsflash om att Obama blivit utsedd till fredspristagare.

- WHAT??? minns jag att min hörbara reaktion var, sömndrucken och eländig.

Detta var inget man räknade med här i USA, det kan jag lova. Jag har inte sett en enda kommentar från någon om att den nye presidenten redan åstadkommit sådant som är värt ett fredspris. Men visst, man kan förstå hur Nobelkommittéen tänker. Att den vill uppmuntra Obamas diplomatisträvanden och försök att mäkla fred, inte minst mellan israeler och palestinier.

Men det känns ju lite märkligt att pristagaren Obama efter att ha tackat för och accepterat priset för Fred i ett kort tal utanför Vita Huset satte sig i ett möte med sitt krigsråd om att ev. skicka ytterligare 40 000 soldater till kriget i Afganistan.

Jag hoppas att ni noterade att Obama inte log en enda gång under sitt tal där kommenterade att han fick priset. Han inser att det kunde varit politiskt känsligt i en tid när så många känsliga politiska frågor är på väg att avgöras. Men det är ju en otvetydigt en klar framgång för honom efter misslyckandet med OS-ansökan och vissa motgångar på hemmaplan och en stor uppmuntran för honom att fortsätta på den inslagna vägen.

Men kan också de uteblivna leendena berott på en oro för vad som händer med hans fredsimage om han längre fram trappar upp Afganistankriget ännu mer, tvingas bomba Irans kärnenergianläggningar och misslyckas med att få med USA på en klimatuppgörelse i Köpenhamn? Att få det här priset sätter ju onekligen press på honom att leverera saker som står i samklang med prisets syfte.

Slutligen tycker jag dock att republikanerna gott kunde ha kostat på sig att offentligen gratulera Obama till priset. Man har alltid råd att vara storsint mot sina motståndare när de vinner något, det gäller likadant i idrott som i politik och som i det så väldigt politiskt delade USA. Och det gäller demokrater likaväl som republikaner, FÖRSTÅS!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".