Läget stabilt för skjutna Afghansvenskar

Tillståndet är under kontroll för de två svenska soldater som skadades vid en beskjutning i Afghanistan i går kväll, där tre av angriparna dödades.

Den svensk-finska styrkan där soldaterna ingår råkar nu allt oftare ut för incidenter, berättar överste Olof Granander, chef för den svenska Isafstyrkan i Mazar-i-Sharif.

– Det har varit en ökad frekvens av incidenter där den svensk-finska styrkan som finns där uppe i det området där vi jobbar, som är ett område lika stort som Norrbotten ungefär om man jämför med svenska förhållanden. I det här området har vi egentligen haft sammanstötningar av ett eller annat slag ett femtontal gånger det senaste halvåret

Det var under en planerad operation väster om Mazar-i-Sharif i Afghanistan, där en afghansk polisstation hade beskjutits kvällen innan, som eldöverfallet skedde.

Det rörde sig om mellan fem och sju raketgevär och finkalibrig eld, berättar Olof Granander.

– De som blev beskjutna besvarade omedelbart elden. Det blev en kort eldstrid. Enheten upptäckte att de hade två stycken skadade. De omhändertogs och avtransporterades snabbt eftersom sjukvårdsenheter var med i operationen. De angripare som utförde det här, utav dem avled tre stycken under striden och de övriga sågs fly.

De tre angriparna som dödades vid beskjutningen överlämnades till polisen i Afghanistan, som har inlett en förundersökning kring händelsen och vilka angriparna är.

De svenska soldaterna, där den ena skadades i benet och en annan i höften, fördes till sjukhus och en har opererats under natten.

– Den ena killen är mycket lindrigt skadad. Han kommer att vara tillbaka hos oss i morgon. Den andra är för närvarande nedsövd för att hålla ett stabilt läge. Sannolikt kommer en transport att ske till Sverige för vidare vård, säger Olof Granander.

Det här var andra gången på kort tid som styrkan blev beskjuten och händelserna kommer att analyseras, säger Anders Lindström, insatschef på Försvarsmakten.

Ökar trycket ytterligare kommer det att behövas mer insatser, säger Olof Granander.

– Vi har talat om vad vi kan göra med de resurser vi har. Ökar trycket på det här området kommer våra resurser att behöva förstärkas

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".