Turkiet och Armenien försonas officiellt

Uppdaterad: 20:53
I Zürich har i kväll de historiska avtalen mellan Turkiet och Armenien skrivits under. De båda länderna har nu slutit avtal om diplomatiska förbindelser och öppning av den stängda gränsen mellan länderna.

Dagens ceremoni kan vara ett första steg på väg mot försoning efter ett nästan sekellångt fiendskap.

Betydelsen av underskrifterna från Turkiets och Armeniens utrikesministrar, Ahmet Davutoglu och Edward Nalbandian, understryks av att det hela sker i närvaro av en rad utrikesministrar från andra länder: USA:s Hillary Clinton, Rysslands Sergej Lavrov, Frankrikes Bernard Kouchner och EU:s talesman i utrikesfrågor Javier Solana.

De turkisk-armeniska relationerna har varit förbittrade ända sedan massakrerna på armenier i osmanska riket på 1910-talet. Armenierna kräver ett erkännande om folkmord, något som Turkiet vägrar.

Gränsen mellan de båda länderna stängdes definitivt 1993 när Turkiet tog parti för Armeniens fiende i kriget om enklaven Nagorno-Karabach under åren kring Sovjetunionens sönderfall.

Om både det turkiska och det armeniska parlamentet godkänner det protokoll som i dag skrivs under kan gränsen komma att öppnas och diplomatiska förbindelser återupptas.

Armeniens president Serzj Sarkissian höll i dag ett tal i armenisk tv där han sa att landet inte har något annat alternativ än att närma sig Turkiet men att kraven på ett erkännande av folkmordet kvarstår.

I den armeniska huvudstaden Jerevan demonstrerade i går 10 000 människor mot att uppgörelsen med turkarna inte berör folkmordsfrågan.

Även i Turkiet finns det en stark opinion mot protokollet eftersom frågan om den frusna konflikten kring Nagorno-Karabach inte ingår.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".