Azerbajdzjan:

"Avtalet strider mot våra intressen"

Azerbajdzjan kritiserar Turkiet för avtalet de undertecknat med Armenien och hotar med försämrade relationer.

Det landet framförallt vänder sig mot är att gränsen mellan Turkiet och Armenien kommer att öppnas "innan de armeniska styrkorna har dragits tillbaka från azeriskt territorium".

Och man kan syfta till armeniskdominerade utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach, som ligger inne i Azerbajdzjan. Det var kriget om Nagorno-Karabach som tidigare fick Turkiet att stänga gränsen mot Armenien 1993.

Samtidigt hotar UD i Azerbajdzjan med att förhållandet till Turkiet kan komma att förändras:

"Normaliseringen av relationerna mellan Turkiet och Armenien innan de armeniska styrkorna har dragits tillbaka från azeriskt territorium strider direkt mot Azerbajdzjans intressen och kastar en skugga över andan av broderliga relationer mellan Azerbajdzjan och Turkiet."

I Turkiet har kritiker invänt mot att avtalet mellan Turkiet och Armenien innebär ett svek mot Azerbajdzjan.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan besökte Azerbajdzjan i maj. Han sade då att han kommit till Baku för att undanröja missförstånd och vantolkningar av Turkiets politik. Erdogan underströk då att det Azerbajdzjans intressen skulle fortsätta vara Turkiets främsta prioritet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".