Foto: Ron Edmonds/Scanpix.
p1-morgon

Skämten haglar kring Obamas fredspris

”Har ni hört att president Barack Obama har vunnit ännu ett Nobelpris? I kemi. Bara för att han har sådan exceptionell utstrålning.” Den där typen av Nobelprisskämt haglar i amerikanska medier just nu. Det går liksom inte att sluta prata om nyhetsbomben som norska Nobelkommittén släppte i fredags.

Att Obama får Nobels fredspris har lett till jubel och gratulationer, men framförallt till sarkasmer. Helgens politiska tv-magasin och satirprogram har kryllat av elaka fredspriskommentarer.

”Obama får fredspris samtidigt som han trappar upp kriget i Afghanistan. Vad är nästa steg? Årets bilföretagare?” föreslog en republikansk politiker. ”Obama kommer till prisceremonin i Oslo – om han inte är för upptagen med krigen, förstås”, sa en annan.

I prismotiveringen står det att Obama får priset för att han skapat ett nytt klimat för internationell diplomati. En komiker påpekade att det ju faktiskt låter mycket trevligare än att bara säga ”in your face, George Bush”.

Det finns självklart många som gratulerar Obama, och som ser priset som ett erkännande till en president som slagit an en ny ton för amerikansk utrikespolitik. Men Obama själv såg faktiskt rätt pressad ut när han tackade för utmärkelsen.

Han försökte avvärja kritik genom att säga att han inte förtjänar priset och att han mest ser det som en uppmaning till handling. Men till och med det har förvandlats till ett skämt.

”Uppmaning till handling? Ursäkta en liten påminnelse, men det var presidentvalet också”, sa Seth Myers i satirprogrammet Saturday Night Live i helgen.

Om Barack Obama har det tufft är det ännu tuffare för norrmän i USA just nu. Fredsprisnyheten har lett till en ström av amerikanska Norgehistorier. Det är ingen ände på skämten om naiva nordbor som heter Sven och har träskor och toppluva. Vad är det med de där valdoftande vikingarna? frågade Saturday Night Live.

Ansedda Washington Post beskriver på ledarplats, Norge som ett land fullt av välmenande idealister som aldrig kan låta bli att lägga sig i. Med vänner som Nobelkommittén behöver Obama inga fiender.

De värsta sarkasmerna riktas mot Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland. Han har till och med gett upphov till ett nytt ord. Joni Brenner på New York Times skriver att vanliga adjektiv som ”förvånad” eller ”ganska väldigt irriterad” inte längre räcker till som reaktion på nyheten om fredspriset. Det nya ordet är att bli ”thorbjörnad” som i ”wow, de där skandinaverna har fullkomligt thorbjörnat mitt politiska kapital”.

Vita huset har meddelat att Obama kommer att resa till Oslo för att ta emot fredspriset vid ceremonin den 10 december. Jag misstänker att talskrivarna redan har huvudvärk, men de får ett tips av Joni Brenner: Obama kanske kan säga i sitt tacktal att han är hedrad, djupt ödmjuk och alldeles alldeles thorbjörnad.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".