Alldeles, alldeles torbjörnad

Har ni hört att president Barack Obama vunnit ännu ett Nobelpris? I kemi. Bara för han har sådan exceptionell utstrålning.

Den där typen av Nobelpris-skämt haglar i amerikanska medier just nu. Såväl politiska tv-magasin som satirprogram kryllar av elaka fredspriskommentarer

- Obama får fredspris samtidigt som han trappar upp kriget i Afghanistan. Vad är nästa steg? Årets bilföretagare! sa en republikansk politiker.

- Obama reser till Oslo, om han inte är för upptagen med krigen, sa en annan.

I prismotiveringen sägs att Obama har skapat ett nytt klimat för internationell diplomati. Komikern Bill Maher påpekar att det ju låter mycket trevligare än att bara säga "In your face George Bush".

Det finns förstås många som gratulerar Obama också, och som ser priset som ett erkännande till en president som slagit an en ny ton för amerikansk utrikespolitik. Obama själv sa i fredags att  han ser priset som en uppmaning till handling. Men till och med det har förvandlats till ett skämt.

- Uppmaning till handling? Ursäkta, en liten påminnelse, men det var presidentvalet också, sa Seth Meyers i satirprogrammet Saturday Night Live.

Fredsprisnyheten har också lett till en ström av amerikanska Norge-historier. Det är ingen hejd på skämten om naiva nordbor som heter "Sven" och har träskor och toppluva.

- Vad är det med de där val-doftande vikingarna? frågade Saturday Night Live.

Washington Post beskriver på ledarplats Norge som en nation av välmenande idealister som aldrig kan låta bli att lägga sig i. Med vänner som Nobelkommittén behöver Obama inga fiender.

De värsta sarkasmerna riktas mot kommitténs ordförande Torbjörn Jagland. Han har t.o.m gett upphov till ett nytt ord. Yoni Brenner i New York Times skriver att vanliga adjektiv som "förvånad" eller "ganska-väldigt-irriterad" inte räcker till längre som reaktion på nyheten om fredspriset. Det nya ordet är att bli "torbjörnad", torbjorned.

Som i "Wow, de där skandinaverna har fullkomligt torbjörnat mitt politiska kapital".

Den 10 december reser Obama till Oslo för att ta emot fredspriset. Jag misstänker att talskrivarna i Vita Huset redan har huvudvärk. Men de får ett tips av Brenner i New York Times: Obama kanske kan säga i sitt tacktal att han är hedrad, djupt ödmjuk och alldeles, alldeles torbjörnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".