11 av 13 till USA

Alltså, säga vad man vill om USA. Men det är inte så illa gjort av ett land som många har ansett vara på dekis länge nu att ro hem 11 av 13 Nobelpris det här året. Bara litteraturpriset och ett av kemiprisen gick till personer från andra länder än USA.

Det sägs ju att det finns en antiamerikanism i Sverige och i Norden, men den måtte iallafall inte omfatta de som utser nobelpristagare. När det gäller Fredspriset får man kanske istället mer hänföra stämningarna i den norska Nobelkommittén till något slags Obamamania, liknande den vi såg här i USA förra året, månaderna innan valet. Och finns det något slags motvilja mot det amerikanska så skulle det väl kanske kunna gälla Svenska Akademien, som ju envist vägrar ge Litteraturpriset till Roth eller Oates, som ju vadslagningsfirmorna håller högt varje år i den kategorin.

Jag pratade med Roths agent dagen innan tillkännagivandet och han lät luttrad men ändå väldigt sugen på att få korka upp champagneflaskorna.
- Ja, det är många som ringer här års, men vi vill ju inte ta ut något i förskott.
Ändå hade Roths agenter planerat ett präktigt spektakel på Roths förlag på Manhattan även i år. Men de fick alltså tji även denna gång. Och Oates svarade inte på mail om var hon skulle vara när priset tillkännagavs denna gång. Det tyder kanske också på viss luttring.

Men 11 av 13 alltså, i år igen trots uteblivet litteraturpris. Den amerikanska dominansen bara fortsätter när det gäller de vetenskapliga prisen. Titta på den här statistiken:

2006, 1983 och 1976 tog amerikanska forskare hem alla de vetenskapliga prisen. Sen 1945 har amerikanska forskare tagit hem 89 pris i medicin, 74 i fysik ( i dessa båda klasser har amerikaner tagit hem nästan hälften priserna sen utdelningarna inleddes 1901) och 58 i kemi. Hyfsad dominans, får man allt säga och i ekonomiklassen har amerikaner tagit hem 45 av 64 priser.

Tittar man närmare på statistiken för freds- och litteraturprisen så ser man att 21 fredspris av totalt 120 har gått till amerikaner och 11 litteraturpris av 106 genom åren.

(Jag är medveten om att några av årets amerikanska pristagare också är medborgare i andra länder.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".