Robert och Grace Mugabe.
Zimbabwe

De Laval sålde utrustning till Mugabe

Det svenska bolaget De Laval har sålt mjölkhanteringsutrustning till Robert Mugabes fru Grace, trots att såväl EU som USA har sanktioner riktade mot familjen Mugabe och andra inom den härskande Zanu-PF eliten.

Enligt De Lavals informationsdirektör Benoit Passard borde affären aldrig ha gjorts.

– Oavsett om vi skulle ha brutit mot reglerna eller inte så borde den affären inte ha ägt rum. Det är det viktigaste för våran del.

Grace Mugabe, Zimbabwes president Robert Mugabes unga fru, har med hjälp av Zanu-PF:s maktapparat lagt beslag på flera av landets bästa mjölkgårdar vars tidigare ägare fördrivits eller tvingats sälja till grovt underpris.

Grace Mugabe är nummer 124 på EU:s sanktionslista. Motiveringen lyder: "engagerad i verksamheter som allvarligt undergräver demokratin, respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen".

Till hennes Gushungo Diary Estate vid Massowe strax norr om Harare sålde DeLavals sydafrikanska dotterbolag för fem år sedan mjölkmaskiner och kyltankar och annan utrustning till ett värde motsvarande drygt tre miljoner kronor, enligt De Lavals informationsdirektör Benoit Passard.

– Vi hade givetvis ingen kännedom, eller anledning att tro att det var Grace Mugabe som ägde gården när affären genomfördes 2004.

Det gick inte att inse att det var hon som fanns bakom den?

– Det säger jag inte, och vi håller på att utreda när och hur vi borde ha förstått vem som var ägare till gården, säger Benoit Passard.

Det konfiskationsliknande övertagandet av egendomarna och vem som blev ny ägare har långt ifrån varit någon hemlighet i varken Zimbabwe eller Sydafrika. En flermiljonorder till Zimbabwes regimförödda jordbrukssektor borde rimligen ha satt igång alla tänkbara varningslarm.

– Ja, det gör det hela ännu mer pinsamt för våran del att vi inte har förstått detta.

En sådan här affär bryter också mot koncernens interna policy om hur ni ska uppträda i olika sammanhang?

– Absolut ja, det bryter mot våra interna regler.

Är det försäljarna nere i Sydafrika som inte begrep bättre eller tog de en chans eller vad tror ni?

– Jag tänker inte spekulera. Däremot kan vi vara säkra på att vi lägger alla resurser för att förstå vad som har hänt och hur det över huvudtaget kunde hända, säger De Lavals informationsdirektör Benoit Passard.

Den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé tvingades för en dryg vecka sedan krypa till korset efter hård kritik från människorättsorganisationer för att dess lokala dotterbolag köpt mjölk från presidentfrun Grace Mugabes gårdar.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".