Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
p1-morgon

Oväntat grekiskt säkerhetstänk

Prag, eller kanske Bukarest, riktigt var jag är när ni hör detta vet jag inte. Det har faktiskt hänt att jag ena dagen kört 70 mil till Thessaloniki i Grekland – 70 mil från Belgrad i Serbien som är mitt nav. Nästa dag har jag kört tillbaka till Belgrad igen.

140 mil på två dagar, genom två länder, med bil. 120 kilometer i timmen större delen av vägen, med säkerhetsbälte och airbags förstås, i min väl rustade bil. Nya däck med bra däckdjup.

I Sverige är det viktigt med säkerhet, och ibland kan vi få för oss att det bara är i Sverige det är så. Så tänkte i alla fall jag på vägen mellan Serbien och Grekland, med mycket motorväg men vägar där asfalten har djupa vägspår och med serpentinkurvor.

Minst tre gånger panikbromsade jag för mötande idioter som tyckte att de skulle köra om precis då jag kom körande. Obehagliga incidenter som skulle kunna blivit till frontalkrockar. Där hjälper inte min genomtänkta säkerhet alls.

”Idioter, bildårar, ociviliserade grottmänniskor”, svor jag i min säkra fina bil och stärktes i min bombsäkra uppfattning om att i de här länderna, som jag har att bevaka, finns inget säkerhetstänkande alls.

Inför Grekland varnades jag faktiskt av svensk-greker: ”Akta dig för grekerna på vägen, de tränger sig alltid.” Som jag sedan förvånades och skämdes när jag efter bilutflykten till Grekland, kom tillbaks med flyg. Jag går ut i den sammetsmörka ljumma natten på Atens flygplats och hittar en lika rak och prydlig taxikö som vore jag fortfarande på Arlanda.

Försök inte ta någon annan gul taxi än den som står först i kön. Var är den primitiva vill-trängas-greken tro? Jag hann knappt sätta mig i baksätet förrän den unge taxichauffören med håret i hästsvans röt till mig att sätta på mig bältet. Om jag inte gjorde det på en gång skulle jag bli bötfälld.

”Va, hur mycket då?” frågade jag. ”800 euro”, svarade han utan att röra en min. Hakan hängde nu i knävecken och i flera dagar levde jag i tron att detta var sant. Senare fick jag, av en annan taxichaufför, veta att det nog snarare handlade om 180 euro. Men ändå, jag har faktiskt ingen aning om vad böterna är för bilbältessyndare i Sverige.

Inne i Aten, detta charmiga kaos som faktiskt inte är så kaotiskt längre, kom nästa chock. Rökförbud på restaurangerna. Jag som just lämnat rökmolnet Belgrad och som där envetet, men förgäves, som vanligt försökt gräva fram ett säkerhetsbälte i baksätet i taxin. Hittar man något så brukar det i alla fall inte funka. Åka någon annans bil än sin egen i Serbien kan vara farligt.

Maria Persson Löfgren, Balkan
maria.persson-lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".