President Hillary Clinton? Nej!

Hillary Clinton kommer inte att kandidera en gång till för att bli amerikansk president. Det sa hon i en intervju med NBC igår.

- Kommer du att kandidera till presidentposten igen, frågade programledaren?
- Nej, svarade Clinton, inte bara en gång, utan faktiskt tre gånger. Hon sa dessutom att hon gillar sitt nuvarande arbete som utrikesminister och att hon ser fram emot att nångång i framtiden också pensionera sig.

Efter det här uttalandet har förstås hennes "Nej" tolkats och stötts och blötts, fram och tillbaka i amerikanska medier. Menar hon verkligen det hon sa, är ett "Nej" verkligen ett Nej från en politiker, eller svarade hon egentligen nej på frågan om hon tänker ställa upp som kandidat redan 2012 och inte 2016?

Och visst, ett "Nej" från en politiker eller annan framstående person behöver verkligen inte betyda att ett beslut är skrivet i sten. Fråga Göran Persson. Eller en av den amerikanska fotbollens största stjärnor, Brett Favre. Han har nu gjort comeback tre gånger efter att ha under pompa och ståt och snudd på tårar tagit farväl av sin idrott.

Så personligen tror jag nog att det ändå finns en liten tanke hos Hillary Clinton att kanske ställa upp igen, trots "Nejet" i intervjun hos NBC. Jag menar, hade hon ens svävat på målet i nuläget så hade det med en gång blivit spekulationer om en spricka mellan henne och Obama eller t o m prat om att hon misstror Obamas presidentskap. Så det var nog lugnast för alla att hon sa "Nej" i nuläget.

Men det är klart, att hon ser pensionen komma allt närmare är ju inte så konstigt. Hon är nu 62 år och om åtta år när det kan bli rimligt att hon isåfall skulle kandidera igen är hon alltså 70. Det är förstås ingen ålder för en dam, särskilt inte i USA, men helt lätt är det inte att vinna presidentvalskampanjer i den åldern. Fråga John McCain.

Så kanske betydde ändå "Nej" Nej den här gången. Vad tror ni? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".