Barack Obama talar för det nya sjukförsäkringssystemet på en presskonferens i Vita Huset. Arkivfoto: Alex Brandon/Scanpix.

Viktigt steg närmare sjukförsäkring i USA

Uppdaterad: 04:18
På tisdagskvällen togs ett viktigt steg mot en sjukförsäkringsreform i USA, något som är president Obamas stora mål inrikespolitiskt. Senatens finansutskott röstade nämligen igenom ett förslag till vårdplan som ska se till att de flesta amerikaner har råd att teckna en sjukförsäkring.

Spridda applåder hördes i finansutskottets mötesrum sedan utskottet röstat igenom senator Max Baucus förslag till sjukförsäkringsreform. Och även om många känsliga omröstningar i kongressen återstår i frågan så är finansutskottets beslut en framgång för president Obama eftersom sjukförsäkringsreformen nu i alla fall är förbi det sista utskottshindret. En framgång för presidenten var det också att den republikanska ledamoten i utskottet Olympia Snowe valde att rösta för förslaget.

Att Snowe röstade för innebär att demokraterna kan hoppas på åtminstone en republikansk röst när den slutgiltiga omröstningen i senaten kommer till, vilket kan bli avgörande. Snowe säger dock att hennes ja-röst nu bara betyder att hon är beredd att fortsätta arbeta för en reform, och att hon har sina tveksamheter.

Utskottets förslag kostar 829 miljarder dollar över tio år och kommer enligt beräkningar bland annat se till i stort sett alla amerikaner inom några år har en sjukförsäkring. Det innehåller också skrivningar som förbjuder försäkringsbolag att till exempel dra tillbaka en försäkring om det skulle visa sig att en försäkringstagare har en sjukdom som inte var känd när försäkringen tecknades.

- Vi är nu närmare att få till en reform än någonsin tidigare, sa president Obama i en kommentar och kallade finansutskottets beslut för en avgörande milstolpe.

Men förslaget innehåller inte något offentligt drivet försäkringsalternativ, en så kallad public option, som president Obama helst vill se.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, har också sagt att ett förslag utan ett offentligt försäkringsalternativ förmodligen inte kommer att godkännas av representanthuset.

Nu kommer slutgiltiga sjukförsäkringsförslag arbetas fram i kongressens båda kamrar. Det är en process som kommer att ta lång tid. Därefter sker de avgörande omröstningarna, och om förslagen går igenom måste sedan de båda kamrarnas förslag jämkas samman så det finns ett gemensamt lagförslag att skicka till Vita Huset för Obamas namnteckning.

Det återstår alltså många steg fortfarande innan en sjukförsäkringsreform har nått hela vägen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".