Antons mammma straffades

Jag har fått frågan om hur det gick med Antons pappa som jag skrev om i början av sommaren. Vad fick han för straff för att ha kidnappat sin då femårige son i Ryssland och med hjälp av en diplomat smugglat honom över gränsen till Finland?

Han har inte fått nått straff. Inte ännu varje fall.

Däremot har mamman, som Anton var hos i Ryssland, fått ett och ett halvt års villkorligt fängelse. Det beslöt tingsrätten i Tammerfors i går. Dessutom skall hon betala över 200 000 kronor i skadestånd till Anton för att han tvingades vara Ryssland hos sin mamma. Och så skall pappan ha runt 50 000 kronor som ersättning för alla dom kostnader han hade då han kidnappade Anton. Naturligtvis måste mamman också betala rättegångskostnaderna på mer än 40 000 kronor.

Förra året åkte mamman tillsammans med Anton på semester till Ryssland. Problemet var att hon inte kom hem igen utan stannade i Ryssland och började arbeta där. Pappan, exmaken, tröttnade på att vänta på att Anton skulle komma hem till honom igen så han åkte till Ryssland och kidnappade sonen som i bakluckan på en diplomatbil smugglades in i Finland i våras.

Sen åkte mamman tillbaka till Finland för via lagliga kanaler få rätten att träffa sin son. Hon har inte fått träffa honom. Allt hon har fått är en fängelsedom och ett ruinerande skadestånd på halsen.

Pappan, exmaken, då? Jo, dom ryska myndigheterna arbetar uppenbarligen på att få honom utlämnad till Ryssland så att också han kan ställas inför rätta för att ha kidnappat Anton.

Vi får väl se hur det går. Och man kan ju undra vad Rysslands premiärminister Vladimir Putin säger i dag. Han var ju rasande över pappans och diplomatens kidnappning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".