Foto: Anjum Naveed/Scanpix.
p1-morgon

Terrorhotet vilar över Pakistan

Jag hamnade på en minneshögtid här i Islamabad i går. Några hundra människor hade samlats för att hylla fem människor som dog när en självmordsbombare, för en dryg vecka sedan, promenerade in på ett FN-kontor och utlöste sin bomb i receptionen. Det var bara en i en räcka av självmordsbombningar i Pakistan de senaste veckorna, den ena blodigare än den andra.

En nybliven änkling bad om ursäkt ifall han skulle bli för emotionell när han berättade om sin fru. Hon var receptionist i FN-kontoret och dog direkt. ”De säger att tiden läker alla år”, sa änklingen, ”men jag vet inte om jag tror på det”

Medan bilder på offren visades på en skärm bakom scenen, glada bilder från kontorsfester och familjealbum, så grät folk stilla i bänkraderna. Många som kommit till högtiden var anställda inom FN i Pakistan, andra var anhöriga eller vänner.

Just det här FN-kontoret var nervcentralen för en massiv hjälpinsats för att ge mat till runt 2 miljoner människor som flytt undan en offensiv från extremister i Swatdalen i norr.

En FN-chef berättar om offren, om hur en alltid lättade upp stämningen med sina skämt, om hur en annan alltid hade ett varmt leende för de hon mötte. Förutom receptionisten dog en 22-årig sekreterare, två ekonomer och en it-expert. Alla som dog var pakistanier utom en som var från Irak. Det var it-experten som tidigare jobbat för FN ibland annat Sudan.

Många pakistanier jag talat med säger att landet nu befinner sig i krig. Ett krig mot islamistisk extremism som ingen riktigt verkar förstå vad den kommer ifrån, hur den växt sig så stark eller hur den ska besegras.

En vanlig kommentar från folk här i djupt religiösa Pakistan är att de som gör de här dåden inte är riktiga muslimer. ”Ingenting i islam eller i Koranen rättfärdigar vad de gör”, sa en ung man till mig.

Folk famlar efter förklaringar. ”Så här var det aldrig när jag växte upp” sa en kvinna i 30-årsåldern förbryllat. En del säger att felet ligger hos utländska extremister som vällt in i laglösa delar av landet, andra betonar att krisen beror på att Pakistan i alla år försummat de fattiga, och att de fattigas barn nu sugs upp i extrema Koranskolor som lär ut hat.

Ingen vet om militäroffensiven mot extremisterna i Waziristan, som enligt regeringen ska inledas snart, kommer att lyckas. Även om den blir en succé och talibanerna och al-Qaida krossas där, så finns oroande tecken på att våldsamma extremister nu börjar organisera sig allt mer också i folkrikaste provinsen Punjab. I städer och tättbefolkade områden där armén inte gärna kan storma in.

Ändå får jag som journalist ofta höra vädjanden från vanliga pakistanier. ”Snälla, rapportera inte bara om terror och alla problem i Pakistan”, säger folk. ”Landet är mer än bara terrorism.” Det stämmer förstås, även om skuggan av terrorhotet vilar över alla här.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".