Goldstone i FN i somras.

Israel pressas ytterligare om Gaza

FN pressar Israel ytterligare att utreda anklagelserna om krigsbrott i Gaza i vintras. I en debatt i säkerhetsrådet sa flera medlemsländer att uppgifterna i den omtvistade så kallade Goldstone-rapporten måste undersökas.

– Vi uppmanar Israels regering att utreda anklagelserna i Goldstonerapporten, sa Storbritanniens FN-ambassadör John Sawers, när säkerhetsrådet samlades i FN-skrapan i New York för sitt månatliga möte om Mellanöstern.

Under mötet pressades Israel hårt att undersöka de uppgifter som förs fram i juristen Richard Goldstones omstridda FN-rapport. Såväl Israel som den palestinska Hamasrörelsen anklagas i rapporten för att ha begått krigsbrott under kriget i Gaza i vintras.

Men Israels FN-ambassadör Gabriela Shalev avfärdade rapporten som partisk och felaktig och sa att det var slöseri med tid att diskutera den.

Från USA kom viss kritik mot Goldstones rapport.

– Vi är bekymrade över att det är så obalanserat stort fokus på Israel, sa USA:s biträdande FN-ambassadör Alejandro Wolff, men tillade han - USA anser ändå att Israels regering ska utreda anklagelserna om krigsbrott.

Goldstonerapporten beskyller Israel för oproportionerligt våld mot civila under Gazakriget. Den militanta palestinska organisationen Hamas kritiseras för att ha skjutit raketer mot civila i södra Israel.

Från palestiniernas sida sa utrikesminister Riyad Al-Maliki under FN:s debatt att man tar anklagelserna mot Hamas på stort allvar.

- Om Hamas begått krigsbrott kommer vi att ta itu med det genom det palestinska rättssystemet, sa den palestinske FN-observatören Riyad Mansour efter mötet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".