Svenskar kan ha behandlats inhumant

Det svenska utrikesdepartementet bekräftar att man har reagerat på uppgifter om att Mehdi Ghezali och den andre svenske man som satt fängslade i Pakistan behandlades illa i fängelset.

– Vi har fått sådana uppgifter och när de kom till vår kännedom så har den svenska ambassaden omedelbart framfört till pakistanska myndigheter att mänskliga rättigheter ska respekteras och att de frihetsberövade ska behandlas enligt folkrättens krav, säger UD:s presschef Anders Jörle. 

Vad hade de råkat ut för?

– Jag kan inte gå in på det i detalj, men det har förekommit uppgifter om omild eller inhuman behandling, säger Anders Jörle.

Svenskarna greps i slutet av augusti i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan. Pakistanska myndigheter misstänkte att de kunde ha koppling till terrorism. Men det dröjde flera veckor innan Sveriges ambassadör i Pakistan fick veta att de gripna var Mehdi Ghezali , en man till och dennes flickvän och lilla barn. Amnesty varnade för att risken var stor att de kunde ha utsatts för tortyr.

Så snart  UD fick uppgifter om att Ghezali och den andre mannen blivit illa behandlade, protesterade UD till pakistanska myndigheter.

– Det skulle tas upp omedelbart.

Vet ni om det fick någon effekt?

– Nej, det har jag inte någon uppfattning om just nu, säger Anders Jörle.

I lördags släppte de pakistanska myndigheterna alla fyra svenskarna, som nu vilar ut på hemlig plats i Sverige. Och UD har just nu inte planerat fler åtgärder mot Pakistan.

– Vi har gjort det vi ska så länge.

Så länge, vad innebär det?

– Jag kan inte svara för vad som eventuellt kan komma fram senare i den här frågan, men vi agerade omedelbart när vi fick kännedom om detta, säger Anders Jörle.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".