Storbritannien är också en ankdamm

En del brukar ju lite föraktfullt säga att i den lilla ankdammen Sverige kan man bara diskutera en fråga i taget. Mitt intryck efter en dryg månad i Storbritannien är att det är likadant här. Ofta är det en fråga som totalt dominerar i medierna. Just nu är det vårens stora skandal som har tagit ny fart. Och det gäller förstås parlamentsledamöternas ersättningar. Ni kommer väl ihåg när tidningen Daily Telegraph avslöjade att ledamöterna hade begärt ersättning av skattebetalarna inte bara för boendet i London utan för räntor på bolån som redan var avbetalade, för hundmat, för hus till ankor och för rensning av vallgrav.

Det här gjorde förstås den brittiska allmänheten rasande och förtroendet för politikerna nådde bottennivåer. Och för att en gång för alla rensa upp i den här soppan plockade regeringen in en pensionerad högre statstjänsteman som skulle gå igenom samtliga parlamentsledamöters ersättningar de senaste fem åren och han skulle få sommaren på sig. Men många av parlamentsledamöterna trodde nog ändå och framförallt hoppades att den här skandalen skulle ha blåst över när sommaruppehållet var slut, att det mesta skulle ha offentliggjorts under våren. Och många hade ju betalat tillbaka de pengar som de aldrig skulle ha fått.

Men dagarna innan parlamentet öppnade i måndags började ryktena surra. Utredaren hade hittat mer. Och de ledamöter som fastnat i nätet skulle få ett brev i sitt postfack. Premiärminister Gordon Brown har inte fått något brev stod det i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen. Men det var inte så konstigt eftersom breven var försenade och parlamentsledamöterna trampade omkring som osaliga andar i Houses of Parliament. Hela kåken surrade som en bikupa av alla rykten som for omkring.

Och så kom breven. Och medierna började pumpa ut vilka som fått brev och så småningom blev det också känt vad det stod i en del brev. Och nu hade Gordon Brown fått brev. Och inte var det kul läsning för honom. Hittills har jag inte sett någon som fått ett beskare besked. Han uppmanades att betala tillbaka 140 000 kronor. En mindre del berodde på att han begärt ersättning för en hantverkarfaktura två gånger. Men i övrigt hade han följt reglerna. Bara det att utredaren hade hittat på nya regler. Han tyckte att det väl ändå måste finnas en övre gräns för hur mycket parlamentsledamöterna kunde begära i ersättning för städning och trädgårdsskötsel. 2 000 kronor i månaden för städning och en tusenlapp för hjälp i trädgården får räcka tyckte han.

Men premiärministern hade lagt ut 120 000 kronor för mycket på bara städningen. Gordon Brown tänker betala säger han även om det nog svider i plånboken och han uppmanar sina partikamrater att göra detsamma för att få ett slut på skandalen. Men flera av hans partikamrater protesterar mot att nya regler införs retroaktivt. Ett som är säkert är att partipiskan kommer att vina hårt för det börjar dra ihop sig till val och parlamentsledamöternas ersättningar vinner man inga röster på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".