Derek Jeter tränar på Yankee-stadium. Foto: Scanpix
p1-morgon

New York har drabbats av baseballfeber

I går var det en riktig höstdag här i New York. Tennismatchen på en av Central Parks grusbanor fick ställas in eftersom det föll ett högst irriterande iskallt småspiksregn och de mäktiga träden slokade i kölden. Minnet av lata timmar på de stora gräsmattorna tidigt i somras kändes väldigt långt borta.Även om oktober må vara höstens och kylans intåg även här, så råder värmebölja av ett helt annat slag i den stora staden.

Då syftar jag inte på att Dow Jones index på New York-börsen återigen är över 10 000 punkter, eller att flera Wall Street-företag känner sig så heta igen att de tänker betala ut rekordstora ersättningar till sina anställda - igen.

Jag pratar inte heller om att Monte Python-gänget till slut stod på samma scen igen här i stan i går, eller om den fortsatt högljudda debatten om talkshowvärden David Lettermans amorösa eskapader. Och borgmästarvalet där miljardären Michael Bloomberg ska försöka vinna posten en tredje gång kommer inte ens i närheten.

Det som gör att oktober, trots kylan, ändå känns väldigt het här är att stadens baseballstolthet New York Yankees storspelar i slutspelet och nu nämns som de stora favoriterna att vinna årets World Series. Det ska ni veta, är en feber som väldigt lätt övergår till ren hysteri.

I kväll kommer kvicksilvret att stiga ytterligare när Yankees spelar första semifinalen i bäst av sju, mot änglarna från Los Angeles. I morgon ska undertecknad slutligen göra sin debut på Yankee-stadium och se sin första baseballmatch på proffsnivå live här i USA överhuvudtaget.

Det var verkligen på tiden, säger kanske någon? Men jag hävdar att man inte kan göra en sådan sak förrän tiden är mogen – och det är den nu. Först nu är jag beredd, först nu kan jag tillräckligt mycket om sporten för att förmodligen kunna uppskatta lördagskvällens upplevelse fullt ut.

Sedan jag kom hit har jag gått rätt metodiskt till väga för att förstå något av det mest amerikanska. Jag har gått omkring i New York på helgförmiddagarna och sett knattebaseball på planer i stadsdelen där jag bor, förstått mer av rörelsemönstret, sett med vilken fart bollen kommer mot slagmannen redan på knattenivå.

Successivt har min respekt för det enorma tempot i spelet när bollen kastas mellan baserna ökat. Vilken blick och uppfattningsförmåga spelarna måste ha. Efterhand har jag tittat mer och mer på baseballmatcher på tv och gåt till mitt stamhak och ställt de riktigt svåra frågorna om sporten till Many, en av hela stadens mest engagerade Yankee-fans.

Nu vet jag vilken spelare jag ska hålla utkik efter i Yankees, att det alltid är läge för hemmapoäng när Derek Jeter är slagman, jag vet vad en closer har för roll i laget, vad en walk off homerun är för något och varför spelarna hela tiden tuggar på de största tuggummina i världen. Med mera, med mera.

Låter jag nyfrälst? Om så, så är jag faktiskt inte det, för det är en frälsning som kommit över tid och med stor beräkning i motsats till många andra. Yankee-stadium, here I come! Förberedd och med väldigt höga förväntningar.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".