Oklart än om EU:s klimatsatsning

Det stora klimatmötet i Köpenhamn kommer allt närmare, men fortfarande finns inga siffror på vad EU ska betala för att hjälpa de fattiga länderna att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Nästa vecka leder Anders Borg EU:s finansministermöte i Luxemburg. Inte heller inför det mötet finns det något svar om vad det ska kosta och vem som ska betala vad.

– Vi ska försöka konkretisera det så lång det går. Det är naturligtvis den svenska ambitionen och att vi ska försöka nå enighet kring en tydlig europeisk position i de här frågorna, säger finansminister Anders Borg.

Är det så att finansministrarna kanske inte klarar av det och i stället får lämna till regeringscheferna på toppmötet?

– Ambitionen ska helst vara att vi kan nå framåt på ekofin-mötet så får vi pressa på så hårt det går, säger finansminister Anders Borg.

Frågan om toppmötet syftar på att om inte finansministrarna kan enas så kan det blir regeringscheferna som på sitt toppmöte i Bryssel i slutet av den här månaden får försöka göra upp.

Det har nu gått en månad sedan EU-kommissionen lade fram ett förslag om att hjälpen till fattiga länder med att minska utsläpp av växthusgaser från år 2020 ska kosta 100 miljarder euro om året. Högst 15 miljarder euro av de pengarna ska komma från EU.

Fortfarande har inte EU-länderna godkänt EU-kommissionens förslag eller kommit med ett eget motförslag.

På ett snabbinkallat toppmöte förra månaden kom regeringscheferna dessutom överens om att uppåt sju miljarder euro om året från nästa år under tre års tid skulle utnyttjas till en snabbstart för minskning av växthusgaser. Även här är det fortfarande oklart hur mycket av den summan EU ska stå för.

Som finansminister för EU:s ordförandeland är det Anders Borgs uppgift att försöka få EU-länderna att komma överens. Men han är i dag mycket försiktig om utsikterna till ett konkret förslag på nästa veckas finansministermöte.

– Jag har ambitionen att vi ska föra det så långt framåt som det går, att det finns en tydlighet inte bara kommissionens beräkningar utan också är ett politiskt ställningstagande kring de beräkningarna, Anders Borg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".