Stramare budget ska ge Lettland lån

I Lettland har regeringen i dag presenterat nya åtgärder för att tillgodose de krav som Internationella Valutafonden, EU och Sverige ställer för att ge landet nödvändiga lån.

Bland annat försöker man blidka långivarna med en ny fastighetsskatt som det lettiska parlamentet redan en gång har vägrat att acceptera.

Omkring 7,4 miljarder kronor måste Lettland justera nästa års budget med, antingen genom att ta in mer i skatt eller genom att minska utgifterna. Om inte det sker hotar Internationella Valutafonden IMF, EU och Sverige med att hålla inne de stora lån man har lovat ge det hårt ekonomiskt krisdrabbade landet.

Efter att först ha protesterat mot hårda lånevillkor kryper nu den lettiska regeringen till korset och föreslår en rad åtgärder för att bättra på nästa års statsbudget.

Där ingår bland annat en ny fastighetsskatt som ett av regeringens koalitionspartier, Folkpartiet, häftigt har motsatt sig och redan stoppat en gång i det lettiska parlamentet.

Men nu gör regeringen alltså ett nytt försök med hotet om uteblivna lån vilande över sig om inte parlamentet ger med sig och ger klartecken.

Man kommer också att ta in mer skatt genom att sänka gränsen för beskattningsbar inkomst. För att lindra effekterna av det lovade premiärminister Valdis Dombrovski i dag att familjer med tre barn eller fler kan få ett extra stöd för att klara sig.

Däremot förslår han inte progressiv beskattning som åtminstone teoretiskt skulle ge staten högre inkomster.

I dag betalar alla i Lettland en inkomstskatt på 23 procent.

Progressiv beskattning gör bara att fler kräver svarta löner för att slippa skatta, tror Dombrovski.

Dessutom skär man hårt i statens utgifter, omkring 4,8 miljarder kronor skall bort. Sjukvården får mindre pengar, bidragen till kollektivtrafik minskas, kommunerna får lägre statsbidrag, byggprojekt och vägbyggen skjuts på framtiden.


Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".