USA dras med rekordunderskott

USA redovisade på fredagen officiellt som väntat ett enormt budgetunderskott. Det motsvarar 10 procent av USA:s bruttonationalprodukt.

Det amerikanska budgetunderskottet för budget året 2009 som formellt avslutades den sista september i år landade till slut på enorma och snudd på ofattbara 1 420 miljarder dollar. Det visar de officiella siffrorna som nu presenterats av Vita Husets budgetavdelning. Årets budgetunderskott är därmed tre gånger större än det var efter förra budgetåret men att det skulle ligga på den här enorma nivån var ingen överraskning.

Ett annat sätt att uttrycka det hela på är att säga att underskottet i år motsvarar 10 procent av USA:s totala BNP vilket gör det till det största proportionellt sen 1945, alltså precis efter andra världskriget slut, då det låg på 21 procent av BNP.

Det gångna budgetåret här i USA hade alla de ingredienser som krävs för att skapa ett underskott på den här nivån. Kraftigt stigande arbetslöshet som inneburit ökade utgifter och minskade skatteinkomster, ekonomisk tillbakagång och extra stora åtgärder för att få igång ekonomin och rädda banker och andra storföretag i akut kris.

Det lilla ljuset i budgetmörkret är möjligen att underskottet inte blev fullt så stort som Vita Husets prognoser tidigare pekat mot. Men de höga nivåerna kommer förstås att användas av president Barack Obamas politiska motståndare som ett argument mot att nu genomföra kostsamma reformer.

USA:s finansminister sa i en intervju i CNBC att USA måste lära sig att inte överskrida sina tillgångar när tillväxten tagit fart i landet igen. Detta för att för att få tillbaka världens ekonomiska förtroende igen.

Daniel Alling, New York

daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".