Militär bevakar utegångsförbudet. Foto: Muhammad/Scanpix.

Offensiv mot talibaner inledd i Pakistan

Uppdaterad: 11:09
Pakistansk militär har efter en två veckor lång terrorvåg mot landet inlett en markoffensiv mot talibaner i Waziristan-området.

De senaste veckorna har flera mycket blodiga attentat skett i Pakistan och de anses vara ett svar på regeringens planer på en militäroffensiv i Waziristan.

Pakistanska marktrupper, uppbackade av flyg, började marschera mot talibanernas fästen i Waziristan, en oländig region som gränsar till Afghanistan.

Militärkällor säger att den länge förväntade offensiven nu börjat på allvar och att flera tiotusentals militärer och annan säkerhetspersonal kommer att ingå i operationen. Området har redan utsatts för flyganfall under flera månader, riktade mot talibaner och al-Qaida-fästen.

Enligt pakistanska regeringen organiseras många av terrordåden i landet från Waziristan, även om extremistgrupper också i tättbefolkade provinsen Punjab spelar en växande roll.

Offensiven som börjat i dag kommer efter två särdeles blodiga veckor då terrorister angripit FN, militärhögkvarteret och flera polisanläggningar.

Fler än 170 människor har dödats i vad en del tror har varit extremisternas försök att avvärja en offensiv mot Waziristan. Tidigare har en del politiska partier i Pakistan förespråkat förhandlingar med talibanerna i stället för militärinsatser, men nu finns ett brett samförstånd i parlamentet om krafttag. Ledande politiker säger nu att extremismen utgör ett allvarligt hot mot Pakistans integritet.

Runt 80 000 civila har flytt relativt glesbefolkade Waziristan inför offensiven. Området, med urgamla klantraditioner, har i alla tider haft en särstatus och stått utanför statens direkta kontroll.

Tidigare i år genomförde Pakistans armé en offensiv mot Swat, en annan region där talibaner och andra extremister tagit över makten. Ett par miljoner civila tvingades fly. Armén har nu återtagit kontrollen av Swat, och många flyktingar har kunnat återvända hem, även om det också finns rapporter om människorättsövergrepp från militärens sida.

Operationen i Waziristan kommer sannolikt att bli svårare. Området är större och betydligt oländigare, idealisk terräng för upprorsmakare. Extremister, inklusive utlänningar som lockats till området av al-Qaidas ideologi, har haft flera år på sig att förskansa sig i regionen. Därifrån har terrordåd riktade också mot västvärlden planerats, säger myndigheterna.

Tre gånger tidigare sedan 2001 har armén försökt sig på att driva bort extremisterna från Waziristan, de försöken slutade i vapenvilor. Men den här gången säger militären att det inte kommer att slutas några avtal, att total militär seger är enda alternativet.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".