Svälten ökar i onödan enligt FN-organ

Svälten i världen ökar, trots att det egentligen finns mat till de flesta. Över en miljard människor lider av hunger men det skulle inte behöva vara så.

Det finns lösningar, säger Annika Söder, som är biträdande generaldirektör på FN:s mat- och jordbruksorgan FAO i Rom.

– Det är ju inte så att man inte vet vad man ska göra, utan det handlar om att göra det. Och då handlar det också om politiken, om förbättrade handelsvillkor för fattiga länder, att satsa mer på kvinnor, se till att det byggs infrastruktur i fattiga länder, så att det som ska till jordbruket och det som ska från jordbruket kan transporteras, och om bättre styre i många länder, som verkligen behöver ha hela vägen från regeringsnivå ner till den enskilda småbrukaren, som ju ofta är kvinna, att samhällen fungerar, säger Annika Söder.

Men det går åt fel håll?

– Hungersiffrorna går definitivt åt fel håll. Det är ett strukturellt problem som vi nu betalar priset för, för man har struntat i jordbruket i väldigt många länder under väldigt lång tid, säger hon.

17 procent av biståndet gick i början av 1980-talet till jordbruk, i dag är det endast fem procent.

Internationella Valutafonden och finansiärer har krävt krympta statsbudgetar i många länder och då har förmodligen insatser för jordbruket offrats före sjukhus, skolor och annat, tror Annika Söder.

Vi blir fler och äter mer kött, vilket gör att andra blir utan mat. Och hungriga orkar inte studera eller jobba. Det blir en ond cirkel för utvecklingen, menar hon.

Att rikare länderna köper upp mark i bland annat Afrika är oroande.

– Vi säger att det måste till någon sorts riktlinjer. Regeringar i länder där andra stora företag eller länder köper upp mark eller hyr mark, måste kunna förhandla så att de också får ut något positivt av det. Och då naturligtvis inte bara för de egna regeringarna, utan också för de människor som berörs. Man brukar säga att obrukat land kan man lika gärna ta, men ofta används landet ändå på olika sätt av småbrukare. Det kan vara att man använder det för bete, säger FAO-chefen Annika Söder.

Hon ser också positiva tecken. Svälten får större uppmärksamhet i dag än tidigare och de rika länderna har minskat lite på stöden till sina bönder.

Flera länder kan också hållas upp som goda förebilder, där matbristen har minskat. Ghana har höjt produktiviteten på landsbygden, Moçambique har satsat på försoning efter kriget, Vietnam har satsat mer storskaligt och Malawi har gått emot Valutafonden och subventionerat utsäde och gödsel.

FN samlar i mitten av november till ett toppmöte om matförsörjningen och två mål ska diskuteras. Dels att utrota hungern till år 2025, dels om en viss andel av världens bistånd ska öronmärkas för jordbruket.


Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".