Betalar tillbaka 100 miljoner kronor. Foto: Christer Fridén/SR.
Estland

Pensionsplaceringar oroar SEB-kunder

I Estland är många oroade över att inte bara Swedbank utan också andra svenska banker har lurat pensionsspararna.

Swedbank betalar nu tillbaka omkring 100 miljoner kronor till estniska sparare, efter att ha placerat deras pengar i högriskfonder som har fallit kraftigt i värde. Men också estniska SEB-kunder börjar bli oroliga.

– Jag har mina pensionspengar i SEB-banken, berättar Viktor som inte vill lämna ut sitt efternamn. Men han avslöjar att han för ett halvår sedan hade sparat 37 000 estniska kronor. I nästa kontoutdrag hade summan helt plötsligt minskat till 36 000 och sen till 35 000.

Han vet mycket väl att Swedbank efter ett ingripande av den estniska finansinspektionen nu betalar tillbaka omkring 100 miljoner kronor till runt 300 000 pensionssparare i Estland.

Orsaken är att spararna har fått intrycket att pengarna placerades i fonder med låg risk, men en del har ändå hamnat i högriskfonder där de har gått förlorade.

Viktor är rädd för att SEB har gjort liknande affärer och att han då har råkat ut för samma sak som Swedbankskunden Ülle Murumets vars pensionssparande minskade.

– Jag är mycket besviken, säger Ülle Murumets. Hon misstänker att banken hoppades på lätt förtjänta snabba pengar.

Estlands finansminister Jürgen Ligi är nöjd med uppgörelsen mellan Swedbank och finansinspektionen och han hoppas att bankerna har lärt sig en läxa och att överenskommelsen kan reparera kundernas förtroende för bankerna.

Det baltiska bankväsendet domineras till stora delar av svenska banker. Swedbank är den största banken i Estland och SEB den näst största.


Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".