Lastbil med vapen. Foto: Ihsan Ahmed/Scanpix.

Tusentals civila flyr från Waziristan

I Pakistan har militären i dag startat en stor offensiv mot talibaner och al-Qaida i Waziristan-området. Offensiven kommer efter en terrorvåg runt om i landet som på mindre två veckor krävt över 170 liv.

Under hela dagen har det varit flyganfall mot misstänkta extremistfästen, samtidigt som marktrupper med stridsvagnar och artilleri rycker in från tre håll i den oländiga Waziristan-regionen.

Närmare 100 000 civila har flytt det relativt glesbefolkade området och nästan lika många till väntas ge sig av. En tuff kamp väntar Pakistans militär. Extremisterna är tungt beväpnade och har haft flera år på sig att förbereda sig för strid. Samtidigt bjuder bergiga Waziristan på extremt ogästvänlig terräng, som är idealisk för gerillakrig.

Men till skillnad från vid tre tidigare tillfällen senaste åtta åren när militären avblåst försök att driva ut extremisterna från Waziristan så råder i dag bred politisk enighet i Pakistan om att hårda tag behövs. Den här gången, säger regeringen, kommer man inte att sluta några fredsavtal med talibanerna.

Pakistans regering säger att extremister i Waziristan ligger bakom merparten av terrorn som härjar landet, och även internationella terrordåd har haft sitt ursprung i området, som gränsar till Afghanistan.

Enligt pakistanska miitären utgörs nu fienden av minst 10 000 pakistanska talibaner samt ett okänt antal utländska extremister, många från arabvärlden men också från Nordafrika, Centralasien och Europa.

USA säger att man nu försöker hjälpa den pakistanska offensiven i Waziristan, inte minst genom att skicka militär utrustning.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".