Ansträngt mellan Israel och Turkiet

Det är fortsatt gnissel i relationen mellan Israel och Turkiet. På lördagen kallade Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan Israel för en förföljare.

Erdogan nämnde inte Israel vid namn, men det var tydligt vem han menade när han bland annat sa att Turkiet aldrig i sin historia stått på förföljares sida - utan alltid försvarat förtryckta.

Turkiet har varit Israels närmaste allierade i den muslimska världen men i Gazakriget i januari fördömde Turkiet Israel starkt för den 22 dagar långa offensiven.

I förra veckan försämrades relationen ytterligare när Turkiet sköt upp en planerad militärövning tillsammans med Israel.

Israel har från sitt håll kritiserat Turkiet för en teveserie som utpekar israeliska soldater för att avsiktligt döda palestinska barn.

I fredags sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att förhållanden mellan länderna skulle bli bättre när den mänskliga tragedin tar slut i Gaza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".