Ett hotell med en särskild historia

I Kigali bor jag på hotell Des Mille Collines, hotellet som blev berömt genom filmen ”Hotel Rwanda”. Under folkmordet på tutsier och moderata hutuer 1994, fick ett tusental människor en fristad här på hotellet, det blev en slags flyktingläger och ett tiotal personer bodde i varje rum. Såvitt är känt så var det ingen som dödades här, men i rum 216 lär ett barn ha fötts.

I filmen är det hotellets föreståndare, Paul Rusesabagina, som är hjälten. Han blev tillkallad att sköta ruljansen sedan den belgiska personalen, på det tidigare Sabena-ägda hotellet, flugits ut ur landet. Han lär ha mutat hutumilisen för att de skulle avstå från att genomsöka hotellet.

Men i vanlig ordning så överdriver filmen och stämmer dåligt överens med verkligheten. Rusesabagina var inte en så stor hjälte som filmen ger sken av. En överlevare från folkmordet berättar att hotellet hyste de rika, som betalade för sig och hotellpersonalens familjer. Mille Collines var hela tiden under FN:s, inte under Rusesabaginas personliga, beskydd. FN flög också ut folk som bodde här, ur landet.

Men det är tack vare filmen som turisterna väljer Mille Collines (efter ”de tusen kullarnas land”, ett annat namn på Rwanda) när de kommer till Kigali. Idag är det en bedagad skönhet. Mattorna lär ha bytts ut, men annars är det samma inredning som 1994 och hotellet är i stort behov av den renovering som de nya ägarna håller på att genomföra.

En av attraktionerna, som jag bara kan skymta bakom byggstaketen, är den berömda swimmingpoolen –  under 1994 fick vattnet i den fick till slut användas som dricksvatten när kranvattnet tog slut.

Om ni bara ska se en film om folkmordet (det har gjorts många!) så rekommenderar jag ”Sometimes in April” av Raoul Peck, den filmen ger ett vidare perspektiv än det romantiserade hjälteporträttet i ”Hotel Rwanda”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".