Länge leve baseball

Det regnade, snöade och var gräsligt kallt på Yankee Stadium i lördags kväll  när jag begick min debut som proffsbaseballåskådare i USA. Men vad gjorde det. Upplevelsen tillhör nu topplistan av idrottsupplevelser i mitt liv och maken till spänning har jag sällan upplevt.

Matchen mellan Yankees och Angels blev ju enormt spännande, fyra extra innings behövdes för att kora en segrare och när segern efter många om och men för Yankees var ett faktum steg ett vrål mot den lilasvarta New York-himlen som jag sent ska glömma.

Och A-Rods homerun i 11:e inningen är också en av de oförglömliga upplevelserna. Jag gillar verkligen när de största sjärnorna, oavsett idrott, kliver fram och tar ansvar när det som mest krävs att de gör det.

Och som vanligt är idrott bäst på plats. På plats ser man spelet baseball på ett helt annat sätt än i TV. Det är nog delvis TV:s fel att baseball kan framstå som lite trist, eftersom man där inte alls får överblicken, utan bara ser kastaren mot slagmannen, samtidigt som det pågår massa annat som man inte ser på TV, men som man uppfattar på läktarna.

Dessutom, hoppas ni hörde mitt reportage i P1 - morgon idag om de stenhårt krävande men väldigt hjärtliga Yankeefansen. De kräver segrar och bra spel och är väldigt kunniga och pålästa och de som stod jämnte mig ställde gladeligen upp på en intervju efter intervju under den 5 timmar långa matchen. 

På minuslistan av upplevelsen finns förstås vädret, men det var ju inte direkt baseballens fel. Men även det faktum att en hel del av åskådarna blev rejält packade var lite trist. Å andra sidan så gjorde ingen av alla dessa överförfriskade några som helst antydningar av att vilja slåss eller bete sig illa, som så ofta händer i t ex elitfotbollen hemmavid. Otroligt skönt att slippa tusentals poliser bara för att det är stormatch på gång och dessutom lika skönt att slippa de töntiga slagsmålen som man måste genomlida när man går på NHL-hockey.

Så det kommer helt klart bli fler baseballmatcher för mig under tiden som är kvar i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".