Fler kvinnliga ledamöter med kvotering

Den norska lagen om könskvotering i börsbolagens styrelser har lett till att de kvinnliga styrelseledamöterna i de bolagen på bara några år ökat från 7 procent till drygt 40 procent.

En utvärdering av lagen som det norska forskningsinstitutet - Center for Corporate Diversity - har gjort och som tidningen Dagens Industri tagit del av, visar att de farhågor som framfördes när lagen infördes i Norge inte stämmer.

Till exempel har utbildningsnivån bland styrelseledamöterna höjts kraftigt, investerarna har inte flytt och bolagen har inte flyttat sina huvudkontor till utlandet.

Dessutom har bolag som inte behöver följa lagen om könskvotering också kraftigt ökat andelen kvinnor i styrelsen och också i företagsledningen.

Men de kvinnliga styrelseledamöterna i de norska börsbolagen rekryteras ofta från samma små nätverk. De rekryteras alltså på samma sätt som det oftast sker med män, konstaterar Marit Hoel, som lett utvärderingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".