Fler behöver hjälp av Röda Korset. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Röda Korset ser ökande misär i Europa

Den ekonomiska och sociala krisen i Europa har nu blivit så svår att Röda Korset planerar att förändra sitt arbete. Allt fler Röda Kors-organisationer i Europa vittnar om att man nu måste bistå med hjälp till mat.

Uppgifterna kommer från en ny rapport från Röda Korset i 40 länder, som publiceras i dag.

– Många av mina kollegor i Europa vittnar om att det måste ha hänt någonting. Nya människor kommer till Röda Korset och söker hjälp som inte har gjort det förut, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i svenska Röda Korset.

Problemen är värst i Östeuropa både inom och utom EU, men vissa grupper har det mycket svårt också i rika europeiska länder. Sårbara grupper är till exempel ungdomar som i stor utsträckning saknar arbete, ensamstående föräldrar, och äldre.

Det totala antalet arbetslösa inom EU beräknas nu uppgå till nära 22 miljoner. Även i Norden märks den tilltagande ekonomiska utsattheten.

– Mina kollegor i Finland ser arbetslöshet bland unga människor. Man har öppnat välfärdscentrum för stöd till långtidsarbetslösa. Jag tror att vi också i Sverige i svenska Röda Korset måste följa vår utveckling noga för att se om vi också måste gå in med nya program till nya utsatta grupper som vi kanske inte har jobbat med förut.

Röda Korset märker av att människor i Sverige som redan hade det knapert har fått det ännu sämre.

– På våra mötesplatser ser vi att det är fler som vill ha gratisfika, det är fler som inte vill betala de där tio, tjugo kronorna för ett begagnat klädesplagg utan upplever att man inte har råd med de låga avgifterna heller.

I dag träffas ledningen för alla de nordiska Röda Korsavdelningarna till ett möte i Malmö för att lägga upp arbetet inför vintern. På Island delar man redan nu ut nödhjälp.

– Det påverkade alla i Island. Man började med matdistribution, man började med psykosocialt stöd till mycket vidare grupper än förut. Främst till ungdomar, arbetslösa ungdomar.

Är det nytt att man måste dela ut mat i Europa?

– I vår del av Europa är det nytt i alla fall. Min spanska kollega planerar nu att dela ut mat till flera hundratusen människor. Min italienska kollega gör det. Ungrarna har redan börjat. I vår del av Europa så är det för mig helt nytt.

Är det inte regeringarnas ansvar att se till att folk inte svälter i Europa?

– Absolut. Vi är tacksamma att regeringen har satsat miljarder på att rädda finansstrukturer och bankvärlden men vi ser mycket lite bevis på att man har räddat de sociala nätverken. Där tycker vi nu att vi behöver ha uppmärksamhet, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i svenska Röda Korset.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".