Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
Chilenska lärare demonstrerar. Foto: Roberto Candia/Scanpix
p1-morgon

Fackförbunden kontrollerar läraryrket

Min granne Alex är lärare, en sådan som brinner för sitt jobb som vore det ett kall. Som för alla kommunalanställda lärare, inte bara här i Chile, utan i hela Latinamerika, så är hans lön rätt usel. Oftast tvingas han ha två jobb för att få allt att gå ihop.

Alex har i och för sig flera gånger fått erbjudanden om jobb på privata skolor. Men trots betydligt högre lön, bättre arbetsförhållanden och mer stimulerande pedagogiska ambitioner, svarar han alltid nej. ”Utbildningen ska vara gratis”, säger han. ”Alla oavsett social position har rätt till lika bra kvalitet.” Han menar att det är ett ansvar som han som lärare måste ta på sig.

Han anser också att det borde vara en central fråga för lärarnas fackliga organisation. Men det är det knappast. När den chilenska staten nyligen lanserade ett projekt för att förbättra utbildningen och som inkluderande en omfattande utvärdering av lärarnas kunskapsnivå, så väckte det ramaskri från facket. Protesterna ledde till en strejk som pågick i flera veckor. Samma sak har skett i Peru, Bolivia och nu senast i Ecuador.

Långvariga militanta strejker där lärarna hävdar att en utvärdering av dem, är en aggression mot deras personliga integritet och en attack mot deras fackliga rättigheter. Alex menar att det finns något överspänt i den reaktionen.

Delvis har det nog att göra med att många lärare i Latinamerika har en pinsamt låg akademisk nivå. Utvärderingar som har gjorts i Peru och Bolivia visar att en skrämmande stor del av lärarna i det offentliga skolsystemet inte får godkänt ens på de prov som deras elever förmodas klara.

Men det har också att göra med att lärarfacken i många länder har haft nästan total kontroll över lärartillsättningar, vilket har gett de fackliga ledarna en enastående makt, och gjort att politisk lojalitet med de fackliga ledarna har vägt tyngre än kunskap och erfarenhet, när det gäller att bestämma vem som ska få jobb var.

Här finns grunden till den framträdande politiska roll som lärarfacken ofta har spelat i Latinamerika. I Peru till exempel, har maoistiska grupper sedan decennier kontrollerat lärarfacket. Utan de maoistiska lärarna skulle den ökända gerillaorganisationen Sendero luminoso aldrig ha blivit vad den blev.

I Mexiko är det istället högern som kontrollerar lärarfacket. Mycket tyder på att Felipe Calderon aldrig skulle ha blivit president om inte lärarförbundet i sista minuten mobiliserade sina medlemmar att rösta på honom. Givetvis, i utbyte mot fördelar av olika slag.

Mer än om personlig integritet och fackliga rättigheter så handlar det enligt Alex om ett typiskt klientsystem som sparkar bakut när det hotas. Det han mest får spader på är att medan offentliganställda lärare strejkar av mer eller mindre obegripliga skäl och eleverna förlorar veckor av undervisning, så arbetar de privata skolorna på. I stället för att se till att minska de sociala skillnaderna så är jag rädd att vi bidrar till att öka dem, säger han.

Lars Palmgren, Viña del Mar
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".