1 av 2
Far och son Sarkozy. Foto: Chales Platiau/Scanpix.
2 av 2
David Douillet bar OS-facklan genom Paris förra året.

Judomästare vann match åt Sarkozy

Det franska högerpartiet UMP har vunnit en viktig seger i ett val i Parisförorten Yvelines. Det var överraskande efter anklagelserna den senaste tiden mot president Nicolas Sarkozy för att gynna sin egen son. 

Den dubbla OS-medaljören i judo David Douillet, 40 år, lyckades att göra entré i politiken när det skulle väljas ny parlamentsledamot för området, trots anklagelserna mot president Nicolas Sarkozy för nepotism.

Många hade väntat sig att president Sarkozys parti UMP skulle straffas på grund av den heta debatten om tillsättningen av den 23-årige Jean Sarkozy, som chef för EPAD. Det är ett företag, som har i uppdrag att utveckla Paris mäktiga finanskvarter La Defense till att bli en stark konkurrent till City i London och som hanterar över en miljard euro, det vill säga över tio miljarder kronor.

Jean Sarkozy studerar juridik och går just nu om andra året på universitet Sorbonne. Han följer tätt i pappas spår och blev våren 2008 lokal ledare i en del av Frankrikes rikaste kvarter, Neuilly-sur-Seine, väster om Paris.

President Nicolas Sarkozy hade tidigare försökt att placera sin egen talesman på posten, men när opinionsmätningar visade ett svagt stöd för denne främling i det burgna högerfästet, gjorde i stället sonen Jean kuppartat en rockad och kandiderade. Historien skapade även då en het debatt både inom högerpartiet UMP och oppositionen. Borgmästare för UMP, som verkade ute i småstäder i Frankrike, oroade sig för turerna i Paris.

Den planerade tillsättningen av sonen Jean, som chef för prestigebolaget EPAD, har fått stark kritik. Även utländsk press har kritiserat Frankrikes president för nepotism, som till exempel brittiska The Times. Tabloidtidningen Daily Mail har noterat att EPAD:s nuvarande chef försvarat tillsättningen med att de som föds nobelt har sitt värde oberoende av ålder.

Regeringens talesperson Luc Chatel backade något i går i en radiointervju och sa att den statliga representanten kan tänkas lägga ned sin röst i omröstningen om chef för EPAD.

Att judomästaren David Douillet valdes som ersättare i parlamentet och besegrade socialisternas kandidat ses som en viktig seger för president Sarkozys högerparti.

Judomästaren säger i en kommentar att vardagsfrågor, som boende och skola, verkar ha intresserat väljarna mer än frågan om nepotism. Motståndarkandidaten, socialisten Frédérik Bernard, säger att David Douillet vann därför att han är David Douillet, det vill säga en populär idrottsman, och inget annat.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".