Förstärkning kan dröja.

USA dröjer med nytt Afghanistanbeslut

USA kan komma att skjuta upp beslutet om att sända fler trupper till Afghanistan om inte regeringsfrågan i Afghanistan löses snart. Det antyder nu en av president Obamas närmaste rådgivare och därmed ökar pressen på Afghanistans president.

– Den stora frågan nu är inte hur många soldater vi ska skicka, utan om det finns en trovärdig afghansk partner i processen som kan se till att det afganska folket får den säkerhet och den service det behöver.

Det sa Rahm Emanuel, president Obamas stabschef och närmaste rådgivare, av många betecknad som den näst mest inflytelserika personen i Washington, i en intervju med CNN.

Och den inflytelserike senatorn John Kerry, just nu på plats i Kabul, sa att det vore oansvarigt av Obama att skicka fler soldater just innan man vet vem som är den legitime presidenten i Afghanistan blir.

Emanuels och Kerrys uttalanden är framförallt till för att sätta press på den afghanske presidenten Karzai att snabbare lösa kontroverserna kring det afghanska valet som genomfördes tidigare i år, ett val som bland annat FN konstaterat att valet innehöll stora mängder valfusk.

USA och flera andra länder med soldater i Afghanistan kräver att Karzai antingen går med på en andra valomgång mot sin huvudrival Abdullah Abdullah, eller går med på någon form av samlingsregering.

Men uttalandena visar också på svårigheterna när det gäller president Barack Obamas kommande beslut om framtiden för Afghanistankriget.

USA:s ansvarige general i Afghanistan Stanley McChrystal har ju krävt 40 000 fler soldater till kriget, men det finns ett stort motstånd mot en sådan lösning bland många ledande demokrater. Samtidigt kräver flera republikanska politiker att presidenten omedelbart ska ge generalen det som generalen begär, annars framstår USA som obeslutsamt, varnar de.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".