Kjell Albin Abrahamson (till vänster) har problem att välja ett ämne till sin krönika.
p1-morgon

Spretig krönika med tydligt slut

Vissa dagar är det mycket. Och så en krönika ovanpå det. Krönikeämnen är som torsken i Östersjön, ibland helt utfiskad och i nästa stund ett överflöd. Vad ska jag nu välja? I dag är det 25 år sedan den polske prästen Jerzy Popiełuszko mördades, och typiskt nog ännu ingen mördare. Det polska rättssystemet borde verkligen få sig en bredsida.

Eller ska jag snarare ta det där om att journalister är avlyssnade, också det är en skandal? Men  nej, det kan uppfattas som en ”tycka-synd-om-journalister”-krönika. Det gäller att hitta något bättre ämne, det är ju dessutom snart lämning.

Kanske köra ett varv till på den tjeckiske presidenten Václav Klaus och hans Klaustrofobi? Mmm, rätt bra men.. inte tillräckligt. Man behöver ju inte vara putslustig. Kanske snarare ett allvarligt ämne, det är ju trots allt krönika och inte kåseri.

Ser att antalet dödsoffer under kriget i Bosnien är nere i 98 000 människoliv. En skrämmande hög siffra, men ändå sjunker den för varje år. Jag minns när vi Balkan-korrespondenter talade om 250 000 dödsoffer, sedan sjönk det till 200 000, 150 000 och nu alltså under 100 000. Är det månne slutsiffran? Nej, ämnet är alldeles för tragiskt och kan missuppfattas.

Jädrans, nu måste jag bestämma mig om det ska bli någon krönika. Tidningarna slår upp stort att en miljon spanjorer demonstrerat mot regeringens förslag att liberalisera abortlagen, var femte minut sker en fosterfördrivning i Spanien. I fjol var det 112 000 aborter. Nej, det är ett alldeles för känsligt ämne, och dessutom med minimal polsk anknytning.

Nej du Kjell Albin, nu får du nog skärpa dig om det ska bli någon krönika. I Slovakien ser jag att man sätter romer bakom en tre meter hög mur, trots protester från människorättsorganisationer. Det här sker i en stad med 1 700 invånare, varav hälften är romer.

Nästan alla i den vita, icke-romska befolkningen, skrev på en petition om muren, och tokhögern jublar. Bland Slovakiens drygt fem miljoner invånare finns en halv miljon romer. Om den demografiska tendensen fortsätter som idag, kommer romerna att vara i majoritet år 2060.

Nej, vad ska jag prata om? Tur att jag i alla fall vet hur krönikan ska avslutas.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell-albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".