Statsminister Vanhanen har hamnat i blåsväder. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix
p1-morgon

Finansieringsskandal i finska riksdagen

Det finländska samhället går just nu igenom en kris. Bilden av Finland som ett av de länder i världen där korruption är i stort sett utrotad är nämligen på väg att raseras.

Finland ligger alltid i topp när den årliga listan över världens minst korrumperade länder publiceras. Och vi har väl alla trott på bilden av finländaren som urtypen för den rake, ärlige, omutlige nordbon? Åtminstone har jag trott på det. Här kan man till och med råka på taxichaufförer som vägrar ta emot dricks, ibland med en min som säger: ”Du, försök inte muta mig. Jag kommer ändå inte att hjälpa dig med bagaget”.

Men ur led är tiden och en ny finländare träder fram. Nej, nu ska jag vara rättvis, kanske inte ny finländare, men en ny finländsk politiker. Han stack fram sin arroganta nuna redan förra året då ordföranden i Centerns riksdagsgrupp, Timo Kalli, deklarerade att han inte tänker berätta vilka som har bidragit till hans valkampanj trots att lagen förutsätter det.

Anledningen till att han struntar i berätta det är att det inte finns något straff för den som bryter mot lagen. Och då behöver den ju inte följas, tycker han.

Denna häpnadsväckande syn deklarerad av lagstiftaren Timo Kalli fick naturligtvis många att undra vad det är för hemliga typer han står i tacksamhetsskuld till. Och förresten inte bara han utan alla andra finländska politiker som kampanjar och annonserar för åtskilliga miljoner inför varje val.

Den ena märkliga hemliga penninggåvan efter den andra har avslöjats. Företag som vill ha stora projekt godkända har varit väldigt generösa med sina bidrag till inflytelserika politiker. Man behöver väl inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att ana varför. Och politiker som har suttit på stora summor i stiftelser har pumpat in pengar i partivänners valkassor.

Självaste statsministern, Centerns Matti Vanhanen, har uppenbarligen haft sina fingrar i några av den ifrågasatta valfinansieringens syltburkar. Landets justitiekansler granskar hans affärer kring en ungdomsstiftelse som gav honom omkring en kvarts miljon kronor i den senaste presidentvalkampanjen.

Och så har vi ju de där bräderna. Enligt finländsk tv fick Matti Vanhanen en massa bräder gratis levererade till sitt husbygge för flera år sedan. Den uppgiften gjorde Vanhanen riktigt ilsken och han lät en grupp oberoende byggexperter granska hela sitt hus från grund till taknock för att leta efter virkesmutan. Inga sådana brädor hittades.

”Där ser ni”, sa Vanhanen men lät samtidigt ädelmodigt förstå att han inte tänker stämma tv-folket för förtal. Jag undrar varför? Han var ju väldigt snabb att stämma en före detta flickvän som skrev en bok om deras liv tillsammans. Men brädorna vill han inte låta rättsmaskineriet utreda. Trots att tv skulle välkomna en rättegång. Så var är de där plankorna egentligen?

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".