Utrikesminister Carl Bildt befarar att EU inte kommer att få många valobservatörer på plats i tid. Foto: Amel Emric/Scanpix.
Andra valomgången

Brist på valobservatörer i Afghanistan

Det kan bli svårt att få lika många EU-observatörer på plats i Afghanistan när valet görs om i november som i den första valomgången i somras, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

I går kom beskedet att president Hamid Karzai går med på en andra valomgång efter en granskning som konstaterar omfattande fusk i valet i augusti.

EU hade flest internationella observatörer på plats vid valet i augusti men det tar lång tid att förbereda, säger Carl Bildt.

– Att på kort tid mobilisera ett stort antal kommer inte att vara möjligt. Dessutom är det ju så att säkerhetsläget framförallt i de södra och östra delarna av landet är påtaglgit besvärligt.

Det kan bli så att det blir färre EU-valobservatörer i den andra valomgången än i den första?

– Det kan vara det. Man ska inte glömma att det tar tid att bygga upp sådana här observatörsstyrkor. Det handlar om säkerheten för dem också och att rekrytera individer som ofta har andra saker att göra med sina liv. Nu ska detta ske med mycket kort varsel, så jag vill inte utesluta att det blir så, tyvärr, säger Carl Bildt.

Det tog flera månader för EU att rekrytera och förbereda valobservatörer inför presidentvalet i Afghanistan i augusti.

Nu undersöker EU om de som finns kvar kan stanna och hur många ytterligare som kan skickas, berättar utrikesminister Carl Bildt som också uttalar sig för EU:s räkning.

Bildt tycker att det är bra att valresultatet har tvättats från fusk och att president Hamid Karzai har meddelat att landet ska följa konstitutionen och göra om valet.

Vi ska försöka få en bättre process nu, säger Carl Bildt som tror att det blir svårare med fusk den här gången även om det finns orosmoln.

– Det finns osäkerheter som man aldrig blir av med på grund av att det finns områden som man inte kan ha val i. Det finns osäkerheter vad det gäller röstlängd i vissa områden.

Han räknar med att det är oundvikligt med ett lägre valdeltagande i november eftersom många afghaner är för rädda för att gå och rösta.

Den första omgången blev mycket blodig när militanta talibaner attackerade röstande.

Så här säger Carl Bildt om hur han anser att president Karzais trovärdighet har påverkats av hela valkarusellen:

– Det har ju inte varit alldeles bra, om man uttrycker saken med stor försiktighet. Vi har nu en betydande brist i förtroende både internt i Afghanistan, vilket är det värsta, och i någon utsträckning externt i omvärlden, för den politiska processen i Afghanistan. Vi kan aldrig vinna motsättningen med talibanerna om det inte finns förtroende för den grundläggande statsbyggnaden i Afghanistan som helhet, säger Carl Bildt.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".