Calderóns knarkoffensiv ett fiasko

Varför vidtar inte Mexikos regering förebyggande åtgärder mot drogkriget? /Mutlu Özyeþil

När Mexikos president Felipe Calderón kom till makten 2006 hade han en tydlig vision: att bekämpa drogkriget. Till en början gick det bra, han skickade ut 40 0000 soldater som skulle kämpa mot drogkartellerna på olika håll i landet. Genom den militära insatsen skulle myndigheterna få tid att reformera de genomkorrupta poliskårerna.

Men trots Calderóns välvilja och de enorma insatserna för att stoppa produktionen och krossa kartellerna har situationen förvärrats år för år. Förra året dödades 17 människor om dagen i knarkkriget i Mexiko.

Krigsförklaringen mot den organiserade brottsligheten har försatt landet i en aldrig förr skådad våldsspiral som hela tiden accelererar och sprider sig både geografiskt och horisontellt upp i statsmakten. Men själva narkotikasmugglingen tycks inte ha minskat nämnvärt. Knarkmaffian har infiltrerat statsapparaten, och enligt Calderón själv går bara hälften av alla poliser att lita på.

Mexiko är ett av de länder i världen som producerar mest kokain och grannlandet USA, som är narkotikakartellernas största marknad, har länge försökt få ett slut på produktionen genom att assistera med pengar och militär hjälp. Men konsumtionen av droger i USA finansierar samtidigt knarkkartellerna och det finns inga tecken på en minskad efterfrågan.

– Det finns inget stopp på smugglandet så länge amerikanarna fortsätter att använda droger. Men president Barack Obama har en fantastisk möjlighet att återskapa USA:s ledarskap, säger Calderón.

Tillgång och efterfrågan är alltså två delar i problemet med den ökande narkotikahandeln. Det är således ett gemensamt problem, kanske framförallt för Mexiko och USA som de därför bör samarbeta kring. En förebyggande åtgärd skulle kunna vara att försöka nå ut till den rika världen med information om drogernas effekter och den överhängande risken att hamna i missbruk. Men att det skulle bidra till att minska efterfrågan på droger är ingen garanti, resultatet skulle lika gärna kunna bli det omvända.

Ett sätt att ta ett grepp om knarkkartellernas strupe skulle kunna vara att bryta ned deras vålds- och korruptionskraft ekonomiskt. All fler intellektuella förordar legalisering av alla droger som det minst dåliga alternativet, eftersom de ekonomiska vinsterna då skulle omöjliggöras. Missbrukare på en illegal marknad skulle förvandlas till patienter i offentlig sjukvård.

Felipe Calderón behöver byta strategi för att försöka återta kontrollen över sitt land. Vissa förebyggande åtgärder har vidtagits, men historien visar att de varit allt annat än framgångsrika.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".