USA:s fångläger i Guantánamo, Kuba. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.
FN:s tortyrutredare:

"Världens fängelser är skräckplatser"

Det förekommer ofta tortyr och annan oacceptabel behandling i världens fängelser, och en miljon barn hålls i dag fängslade, enligt Manfred Nowak, som är FN:s tortyrutredare.

Världens fängelser är skräckplatser, enligt Manfred Nowak, som nu kräver nu en särskild FN-konvention för att garantera rimligt human hantering av fängslade.

– Tortyr används i ett ganska stort antal länder, säger han.

Enligt Manfred Nowak är tortyr och omänsklig behandling av vanliga fängslade ett globalt fenomen. Inte av politiska fångar, utan av vanliga fängslade. Vid rapportens presentation sa Manfred Nowak att det han funnit var mycket värre än det han befarat.

I Uruguay fann han fängslade inlåsta i plåtlådor, i temperatur upp till 60 grader. I Nigeria fann han fängslade som sköts i benen och lämnades utan vård. Han fann särskilda tortyrrum, han fann i ett drygt dussintal länder överfyllda fängelser utan plats att sova, annat än i skift. Han fann fängelser som använde samma kärl för vätskeintag som urinering, han fann fängslade pojkar och flickor så unga som nio år.

I världens fängelser finns en miljon barn, uppskattar han. Också det ett globalt fenomen, också i högt industrialiserade länder.

I den industrialiserade, moderna, västvärlden fann han en alldeles särskild grupp av barn oacceptabelt fängslade: de papperslösa ensamkommande flyktingbarnen.

– De hålls ofta inlåsta i många veckor och månader, säger Manfred Nowak.

En uppskattning är att de flesta av världens omkring tio miljoner fängslade hanteras oacceptabelt illa; i arabländer notoriskt illa med tortyr som systematisk rutin. Men där har han inte släppts in, med Jordanien som enda undantag.


Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".