Grönländarna är försiktigt optimistiska till landhöjningen eftersom ny mark friläggs. Foto: Chris Gilbert/Scanpix.

Grönlands yta ökar när polarisen smälter

Den smältande polarisen gör nu att Grönland håller på att bli större. Danska och amerikanska forskare har konstaterat att landhöjningen är upp till tre centimeter per år.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger professor Michael Bevis vid Ohiouniveristet.

Han har mätt landhöjning på många håll världen över och säger till Danmarks Radio att han inte någonsin har varit med om en landhöjning som accelererar på det här viset.

I de sydöstra delarna av Grönland har landet rest sig ur havet med tre centimeter det senaste året. Det är alltså unikt.

Orsaken är att inlandsisen, som täcker större delen av den grönländska landmassan, håller på att försvinna.

Isen smälter i snabb takt. Men inte bara smälter. Det varmare klimatet gör också att enorma isblock lossnar från inlandsisen och rasar iväg ut i havet.

Det handlar på ett år om cirka 200 kubikkilometer is som hamnar i vattnen kring Grönland och sedan flyter ut i Atlanten som isberg.

Då lättar trycket från de miljontals ton is som i årtusenden har pressat ner landmassan och den höjer sig.

Det är alltså samma fenomen som i vissa delar av Sverige där landet fortfarande höjs efter den senaste istiden. Men med en betydligt lägre hastighet än nu på Grönland.

Medan man på de flesta håll i världen ser klimatförändringarna som ett hot med bland annat höjd havsvattennivå som kommer att lägga stora områden under vatten är många grönländare försiktigt positiva.

Områden med värdefulla mineraler, olja och gas friläggs när isen försvinner, hamnar blir isfria, odlingsgränsen flyttas norrut och höjningen av havsvattennivån kan kanske kompenseras av landhöjningen.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".