Fredrik Reinfeldt:

"Trygg i att Tjeckien skriver på fördraget"

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror på en uppgörelse med Tjeckien om Lissabonfördraget. Han bygger sin optimism på nya samtal som han har haft med den tjeckiske presidenten Václav Klaus.

– Vi är överens om att vi nu ska arbeta med att få detta på plats, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det betyder att du tror att Tjeckien nu kommer att skriva på det här, att Klaus kommer att skriva på?

– Jag tror att det viktiga nu är att vi får det som de har önskat på plats, att det arbetas klart med Tjeckien och att det förankras hos övriga medlemsstater. Efter de diskussioner som jag har haft känner jag mig i alla fall väldigt trygg i att det därefter kommer en ratifikation från Tjeckiens sida.

När kan detta ske?

– Jag har varit väldigt aktsam med att inte försöka rymma detta i en särskild tidtabell, säger Fredrik Reinfeldt.

Den tjeckiske presidenten har ju krävt ett tillägg till Lissabonfördraget. Det går ut på att de så kallade sudettyskarna, tysktalande före detta tjeckiska medborgare eller deras efterkommande, inte ska kunna kräva tillbaka de fastigheter de förlorade i Tjeckien efter andra världskriget.

Nu tror ordförandelandet Sverige att Václav Klaus efter ett förhandslöfte om en sådan garanti ska underteckna Lissabonfördraget.

Det tjeckiska kravet ska diskuteras av regeringscheferna på ett toppmöte i Bryssel nästa vecka. Då kan också beskedet komma om att Lissabonfördraget är i hamn. I alla fall nästan, eftersom Václav Klaus också väntar på ett besked från den tjeckiska författningsdomstolen.

Domstolen håller på att granska om EU:s Lissabonfördrag är förenligt med tjeckisk grundlag. Domstolens besked väntas i mitten av november.


Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".