Mineralexport stärker Kongos rebeller

Gruvindustrin är Kongo Kinshasas viktigaste näring. Landet har Afrikas största reserver av kassiterit, och betydande reserver av kobolt och koppar. Men en betydande del av exporten av mineraler från Kongo kontrolleras av rebellrörelser och därmed främjar exporten konflikterna i östra Kongo.

Flera organisationer trycker nu på för att företag som handlar med mineraler från Kongo ska kräva dokumentation om mineralernas ursprung.

En stor del av hanteringen av mineraler ifrån Kongo är olaglig. Fusket och smugglingen är betydande och väldigt lite är känt om den långa kedjan av personer som hanterar mineralerna. Det säger Eric Kajemba, på organisationen Observatoire Gouvernance et Paix, i Bukavu i östra Kongo.

Rebellgrupperna som strider i östra Kongo, kontrollerar också en stor del av de mineralrika områdena - och det bidrar till att hålla konflikten vid liv.

Coltan och kassiterit används i tillverkningen av mobiltelefoner och datorer. Sannolikheten att coltanet i din mobiltelefon kommer från Kongo, är stor, eftersom coltantillgångarna där hör till de största i världen.

Och det är svårt att för företag att garantera att ursprungslandet för mineralerna inte är Kongo.

Multinationella företag i väst bör ta sitt ansvar att kräva dokumentation från varje led i kedjan. Och att en sådan dokumentationen ska vara tillgänglig, det är vad Eric Kajembas organisation arbetar för.

Att helt stoppa handeln med mineraler från Kongo, som vissa förespråkar, det är inte lösningen menar han.

– Ett stopp drabbar hela näringen och saboterar våra ansträngningar att göra kedjan transparent, säger Eric Kajemba, på organisationen Observatoire Gouvernance et Paix i Bukavu i östra Kongo.

SR:s Afrikakorrespondent Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Mer om Kongos mineraler och rebeller i dagens Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".