Polens president tar emot.

Joe Biden på försoningsresa till Polen

USA:s vicepresident Joe Biden är på besök i Polen för att diskutera ett nytt antirobotförsvar och för att blidka polackerna som känner sig åsidosatta av den nya amerikanska administration.

I går kväll landade USA:s vice president Joe Biden i ett regnigt Warszawa. Besöket är det hittills högsta av en amerikansk politiker i landet.

Polen vägrar att stämma in i den allmänna hyllningskören för USA:s nye president Obama. En anledning till den svala attityden till USA från såväl mannen på gatan till männen i maktens högsta torn är att USA och president Obama inte tillräckligt uppmärksammat Polen.

Polen är tillsammans med Storbritannien det land i Europa som traditionellt har de starkaste banden med Amerika. Polen anser också att USA:s hållning mot Ryssland är alldeles för mjuk.

Överraskningen var inte total när Barack Obama för drygt en månad sedan meddelade att det inte blir någon antirobotbas i Polen. Kruxet var att den amerikanske presidenten meddelade detta den 17 september, på självaste 70-årsdagen av Sovjetunionens invasion av Polen.

Vice presidenten Joe Bidens besök i Warszawa ska kompensera och rätta till. Polen kommer att få ett antirobotförsvar.

Det har visserligen hittills bara prövats till havs men USA försäkrar att det kommer att fungera också på land för att stoppa kort- och medeldistansmissiler från Iran. Fast installationerna kommer inte precis att börja i morgon, omkring 2018 ska antimissilsystemet vara på plats.

Polen vill gärna också diskutera visumfrihet till USA men frågan kommer inte upp, däremot en del handelsfrågor.

Från Polen reser den amerikanske vicepresidenten vidare till två andra allierade i Det nya Europa: Tjeckien och Rumänien.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".