Det går bättre för teaterverksamheten på Broadway i New York. Arkivfoto: Bebeto Matthews/Scanpix.

Försiktig optimism i USA-ekonomi

Lite bättre men ändå stora problem kvar att lösa. Den beskrivningen av den amerikanska ekonomin ger den amerikanska centralbanken i sin regelbundet återkommande studie, The Beige Book.

Centralbanken slår inte direkt på stora trumman av glädje i sin senaste version. Man skriver bland annat att rapporterna om tillväxt på olika ekonomiska områden är något fler än rapporterna om tillbakagång och att förbättringarna är antingen små eller väldigt spridda.

Med andra ord, centralbankens tolv distrikt rapporterar att den amerikanska ekonomin bara långsamt håller på att återhämta sig, från en väldigt låg nivå.

Det som sannolikt är mest glädjande för den hårt prövade centralbanken är att man ser en liten tendens till ljusning på privatbostadsmarknaden, att något fler personer köper bostad igen och att tillverkningsindustrin visar tecken på tillväxt.

Men när det gäller marknaden för kommersiella fastigheter så är läget fortfarande mycket mörkt, enligt centralbanken. Även om det finns förbättringar på arbetsmarknaden här och var så är den fortfarande allmänt svag. De flesta bedömare här i USA räknar med att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga ett tag till.

Från centralbankens kontor i New York kom dock det positiva tecknet att teatrarna på Broadway visade något bättre biljettförsäljningsiffror än tidigare under året.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".