BNP-ledaren mötte motstånd både inomhus och utomhus. Foto: Johan Prane/SR.
storbritannien

Nationalistledare manglades i tv-debatt

Efter en veckas hård debatt för eller emot fick i går kväll det starkt främlingsfientliga partiet British National Partys ledare Nick Griffin att delta i BBC:s högstatusprogram Question Time.

Men Nick Griffin kunde delta först efter att han hade smugglats in i tv-huset genom en bakdörr, för huvudentrén blockerades av demonstranter.

Karen Gunnel anser att British National Party är fascistiskt och det är budskapet på i stort sett alla banderoller och plakat. Jamie O´Brian tycker inte att tv-publiken ska få skapa sig en egen bild av Nick Griffin, fascister bekämpas bäst genom att inte släppa fram dem, anser han.

BBC har försvarat Griffins medverkan med att British National Party nu är så stort, sex procent av rösterna i EU-valet i somras och två platser i Europaparlamentet, att partiet måste behandlas som andra partier.

Inne i tv-studion fick Griffin det hett om öronen. I panelen med etablerade politiker som justitieminister Jack Straw hade han bara motståndare och han verkade också ha större delen av publiken emot sig. Det började med att Griffin konfronterades med tidigare uttalanden, till exempel att han förnekat Förintelsen. Och det kunde han inte svara på varför han sagt.

Nick Griffin nekade till beskyllningar att han skulle vara nazist och att han istället fört partiet bort från sitt antisemitiska och rasistiska förflutna. Men Nick Griffin sa också att det är dags att stänga gränserna för nya invandrare.

Den stora frågan har varit om tv-programmet kommer att bidra till att göra partiet rumsrent när Griffin får sitta där bredvid etablerade politiker. Den sista frågan i programmet var också om det här var en tidig julklapp till British National Party. De konservativas representant Sayeeda Warsi trodde inte det.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".